IŞJ nu este de acord cu sancţiunea dată profesorului “porno”

roman-mondici

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, prin vocea inspectorului general Mariana Roman, consideră decizia Consiliului de Administraţie al Colegiului Tehnic „Traian Vuia” „mult prea blândă” în cazul profesorul de sport, Ioan Sabău acuzat că a făcut sex în sala de sport a şcolii. Cu toate acestea IŞJ nu poate interveni în această decizie deoarece Consiliul de Administraţie are personalitate juridică.

Poziţia Inspectoratului Şcolar a fost prezentată de către Mariana Roman în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi, 5 martie. Alături de Roman la conferinţa de presă a participat şi inspectorul pentru descentralizare, Claudiu Mondici care, potrivit surselor noastre, va deveni foarte curând noul inspector general adjunct preluând astfel locul rămas liber în urma demisiei lui Viorel Solschi  . Mariana Roman a prezentat rezultatele comisiei de anchetă, din care reiese clar că faptele care se pun în sarcina profesorului Ioan Sabou au avut loc în camera arbitrilor din cadrul sălii de sport.

„În urma anchetei efectuate reiese că imaginile prezentate au fost filmate în sala arbitrilor din incinta sălii de sport a unităţii de învăţământ, iar fişierele media şi pozele au date inscripţionate din 2009, 2010, 2011. O altă concluzie a comisiei este că în perioada în care a ocupat funcţia de director adjunct, Ioan Sabău a manifestat lipsă de respect faţă de colegi, având o conduită neconformă cu etica, a desfăşurat activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, a încălcat normele de moralitate şi cele ale deontologiei profesionale”, a declarat Roman.

Inspectorul general şcolar general consideră că, Consiliul de Administraţie a aplicat una dintre cele mai blânde sancţiuni cu toate că se putea merge până la desfacerea contractului de muncă.

“Consiliul de Administraţie a decis, cu votul unanim al celor opt membri prezenţi din cei nouă, aplicarea sancţiunii disciplinare prevăzută la articolul 282 aliniatul 2, litera “d” din Legea Educaţiei Naţionale, şi anume suspendarea pe o perioadă de trei ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de îndrumare şi control, precum şi suspendarea pe o perioadă de doi ani a dreptului de înscriere pentru obţinerea gradelor didactice ori la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare. Însă, analizând raportul comisiei de cercetare şi celelalte documente, Inspectoratul Şcolar Judeţean consideră că se puteau acorda şi alte sancţiuni mergând până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, chiar dacă faptele datează cu mai bine de şase luni în urmă, consecinţele îşi fac efectul acum şi sunt de natură morală şi etică. Noi considerăm că această sancţiune este mult prea blândă în raport cu prejudiciul de imagine adus unităţii şcolare, cadrelor didactice şi întregului corp profesional din judeţul Satu Mare”, a declarat Mariana Roman.
În legătură cu acest caz s-a autosesizat şi Comisia Judeţeană de Etică care a avut prima şedinţă de lucru în cursul zilei de azi însă şi concluziile acesteia sunt doar consultative. Potrivit Marianei Roman se fac verificări şi în ceea ce priveşte închirierea sălii de sport fără eliberarea chitanţelor.

Vă reamintim că Ioan Sabău a ajuns în vizorul presei după ce s-a filmat în timp ce făcea sex în biroul arbitrilor din incinta sălii de sport a şcolii. Acesta a îndeplinit funcţia de director adjunct al colegiului, fiind susţinut de PD-L.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.