Finanțele sătmărene au încheiat luna februarie pe locul 5 pe țară

finante-mircea-ardelean

Procentul de încasări la bugetul consolidat de stat pe luna februarie 2013 a fost de 108,79%, comparativ cu 98,6%, nivel realizat în luna ianuarie al acestui an. În urma gradului crescut de încasări pe luna trecută, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare se situează pe locul 5 pe ţară.

Anunţul a fost făcut de către directorul executiv al DGFP Satu Mare, Mircea Ardelean în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 4 martie, în sala de şedinţe a instituţiei. Potrivit celor declarate de Ardelean „luna trecută s-a reuşit acoperirea şi a sumei restante de pe luna ianuarie, în valoare de 1,6 milioane lei. Făcând un calcul, în februarie am dat în plus la bugetul consolidat de stat suma de 5,68 milioane lei”.

În altă ordine de idei Ardelean a făcut referire şi la arieratele şi plăţile restante ale unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Satu Mare. Astfel, din cele 66 de comune, oraşe şi municipii, un număr de 13 nu au nici plăţi restante şi nici arierate, 30 de unităţi administrativ-teritoriale au numai arierate iar restul de 23 atât arierate cât şi plăţi restante. „Am primit asigurări că municipiul Satu Mare şi oraşul Negreşti-Oaş îşi vor plăti arieratele din venituri proprii iar alte unităţi administrativ-teritoriale ne-au asigurat că până în 31 martie vor plăti 85% din aceste arierate”, a declarat Mircea Ardelean. Potrivit evidenţelor DGFP Satu Mare, municipiul reşedinţă de judeţ are de plătit arierate în valoare de 476.000 lei iar oraşul Negreşti-Oaş de 73.000 lei. Din aceleaşi evidenţe reiese că, comunele cu cele mai mari restanţe sunt: Târşolţ (516.000 lei), Supur (140.000 lei) şi Tarna Mare (138.000 lei). Municipiul Carei are de plătit arierate în sumă de 2.248.000 lei iar Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare în valoare de 18.000 lei.

În ceea ce priveşte sumele alocate CJ, Ardelean a declarat că judeţul a primit 275,09 mii lei din care 39.320.000 lei reprezintă sumele defalcate din TVA (pentru aparatul propriu al CJ), 193.844.000 lei reprezintă sume defalcate din TVA pentru unităţile administrativ-teritoriale (pentru salariile cadrelor didactice, pentru plata indemnizaţiilor asistaţilor sociali şi ai persoanelor cu handicap, etc.), 7,6 milioane lei pentru drumuri şi 77.376.000 lei vor fi repartizate pentru echilibrarea bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale în funcţie de populaţie şi de impozitul pe venit realizat în anul precedent.

Referitor la taxa de poluare, directorul executiv al DGFP Satu Mare a declarat că în acest an au fost depuse un număr de 658 de cereri de înmatriculare care au fost deja soluţionate iar suma restituită cetăţenilor care și-au câștigat taxa în instanță este în valoare de 1,65 milioane lei. În ultima parte a conferinţei de presă Ardelean s-a referit şi la termenele de depunere a situaţiilor financiare anuale. Astfel, societăţile care nu au avut activitate trebuiau să depună o declaraţie simplă până pe 1 martie, dar reprezentanţii acestora mai sunt aşteptaţi şi sătămâna aceasta. În schimb, societăţile aflate în curs de lichidare trebuie să depună raportările anuale până pe 31 martie, societăţile agricole și cele non-profit până pe 30 aprilie iar toate celelalte societăţi au termen până în 30 mai 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.