Cu salariul de pe o zi de muncă pot cumpăra 700 de litri de benzină

pompa-benzina

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare. Mai exact, cheltuim un salariu minim pe economie pentru două plinuri la pompă. La polul opus, se află Venezuela unde un litru de benzina e… aproape gratis.

Ţara noastră se află pe locul 8 în topul suferinţei la pompă, potrivit datelor Bloomberg. Asta pentru că, un român poate cumpara din banii câştigaţi într-o zi doar 15 litri de benzină. Un litru costă, în medie, 1,5 dolari, iar pentru a face un plin, avem nevoie de 4 zile de muncă.

Spre comparaţie, francezii sau britanicii îşi permit să cumpere şi 60 de litri. Mai rău stau vecinii noştri bulgari. Pot cumpăra, din banii pe o zi, doar 13 litri de benzină.

Primii în top sunt, însa, pakistanezii, care nu câştiga nici patru dolari pe zi, în timp ce litrul de benzina costa 88 de cenţi. Sunt urmaţi de şoferii din India şi Filipine, care pot cumpăra 4 respectiv 6 litri de bezină, din venitul zilnic.

În schimb, Kuweit ocupă primul loc în topul “fericirii la pompă”. Litrul de benzină costă 18 cenţi, iar venitul mediu zilnic depăşeste 120 de dolari. Adică, în fiecare zi, şoferii din această ţară îşi pot cumpăra aproape 700 de litri de benzină.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.