Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene

incunabile
Răsfoirea unei cărţi dă întotdeauna senzaţia unei călătorii itinerante. Însă cărţile vechi, cu cotoarele lor uzate, cu paginile îngălbenite de vreme şi bogat ornate de mâinile unui meşter sau ucenic în ale tipografiei de acum mai bine de cinci veacuri, îţi dau o senzaţie aparte.

Marta Cordea şi dr. Viorel Câmpean, autorii lucrării „Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene” carte lansată astăzi, 13 februarie în Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, ne invită să pătrundem într-o lume aparte … a vechilor tipărituri. Cei doi autori descriu în paginile lucrării mai sus menţionate cele cinci incunabule care se regăsesc în colecţia specială a Bibliotecii Judeţene. Ce este un incunabul? O carte ce datează din faza de leagăn a tiparului, adică de la apariţie până la 1500, moment în care cărţile au început să capete o înfăţişare asemănătoare celei de astăzi.

Mai trebuie adăugat că, cel mai vechi incunabul deţinut de Biblioteca Judeţeană datează din 1486 şi a fost tipărit la Basel. Şi cum a vorbi despre cărţi nu este totuna cu a le ţine în mâini şi a le răsfoi, cei doi specialişti îi invită pe toţi cei interesaţi de bibliofilie la Secţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene care, în afară de cele cinci incunabule mai conţin şi alte câteva mii de cărţi, ziare şi reviste de o valoare inestimabilă.

La evenimentul de astăzi au participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, George Vulturescu, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, Angela Câmpian, scriitorul Bura Laszlo, consilierul din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Gheorghe Toduţ, cei doi autori, Marta Cordea şi dr. Viorel Câmpean, scriitori şi iubitori ai culturii.

Un Comentariu la "Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.