Vameşi de la Halmeu trimişi în judecată de către procurorii DNA

vama-halmeu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu, toți în calitate de inspectori vamali asistenți în cadrul Biroului Vamal Halmeu la data comiterii faptelor.

În sarcina acestora s-au reținut următoarele infracțiuni: folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene (Uniunii Europene) sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2008, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, toți în calitate de inspectori vamali asistenți în cadrul Biroului Vamal Halmeu, au consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit (fișe de evidență a mijloacelor de transport controlate, registrul de evidență a bunurilor la export, înregistrările din sistemul informatic vamal (NCTS), declarații de tranzit vamal – MRN, pe suport de hârtie), fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 54 de mijloace de transport mărfuri încărcate cu usturoi achiziționat din China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

Cu toate acestea, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel au folosit documentele falsificate pentru a confirma ieșirea din România și, implicit, din spațiul vamal european comun, a celor 54 de transporturi de usturoi. Acest fapt a creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor menționate, să nu mai fie achitate.

În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 5.169.747 lei (echivalentul a aproximativ 1.477.070 euro), reprezentând taxe vamale și taxe speciale. Cu această sumă, Agenția Națională de Administrare Fiscală – Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și/sau imobile ale inculpaților Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel.

Facem precizarea că inculpata Dobrescu Nicoleta Manuela a mai fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA (detalii în comunicatul nr. 163/VIII/3 din 22 martie 2011). La data de 2 decembrie 2011, Tribunalul Satu Mare a dispus condamnarea inculpatei la pedeapsa de 4 ani și 6 luni închisoare cu executare, sentința fiind în stadiu de apel pe rolul Curții de Apel Oradea.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Satu Mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.