Număr îngrijorător de cazuri de tuberculoză în judeţul Satu Mare

spital
Anul trecut (2012) la nivelul judeţului Satu Mare au fost înregistrate mai multe cazuri de tuberculoză decât în 2011. Aşa reiese din materialul prezentat de către managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, dr. Ioan Sergiu în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 12 februarie, la sediul instituţiei pe care o administrează.

La întâlnirea cu presa au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii Mircea Govor, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Liţa Sălăgean şi directorul financiar contabil, economistul Călin Tudorache.

Potrivit celor declarate de dr. Ioan Sergiu, în 2012 incidenţa îmbolnăvirilor de tuberculoză a atins valoarea de 114,3 la mia de locuitori comparativ cu 2011 când aceasta se situa la valoarea de 88,6 la mia de locuitori. Managerul spitalului spune că aceste cifre ne situează peste media pe ţară în ceea ce priveşte îmbolnăvirile de tuberculoză. De asemenea a crescut şi numărul cazurilor noi înregistrate de la 322 în 2011, la 376 anul trecut. În ceea ce priveşte copiii, dacă în 2011 au fost luate în evidenţă 18 cazuri de TBC, anul trecut numărul îmbolnăvirilor a crescut la 26.

O creştere semnificativă s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte mortalitatea la adulţi care a crescut de la 17 (în 2011) la 31, anul trecut. La copii a fost înregistrat un singur deces în 2012.

Dr. Ioan Sergiu a vorbit şi despre câteva realizările înregistrate anul trecut subliniind în special: reabilitarea Dispensarului din Tăşnad, reparaţiile capitale efectuate la instalaţia de încălzire de la Bixad, achiziţia unei autoutilitare dar şi achiziţia a cinci concentratoare oxigen.

În ceea ce priveşte obiectivele pe anul în curs, Sergiu a subliniat câteva puncte şi anume: reabilitarea Dispensarului TBC Satu Mare, înfiinţarea unui cabinet de somnologie, achiziţionarea unui aparat Roentgen digital, refacerea acoperişului la Spitalul din Satu Mare, igienizarea secţiilor din Bixad dar şi obţinerea acreditării spitalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.