Se cere Autonomia Transilvaniei

trasilvania

În timp ce prin cabinetele ministeriale de la Bucureşti şi pe uliţele şefilor de consilii judeţene se fac tot felul de schiţe de reorganizare a ţării, apare un proiect care pare a prinde destul de tare – autonomia pe regiuni istorice. Cea mai nouă iniţiativă este cea privind Autonomia Transilvaniei. În acest sens există deja un apel public şi o scrisoare deschisă adresată Parlamentului şi Guvernului, dar şi un film cu motivaţia gestului:

httpv://youtu.be/zEtArwPiEoo

To: Guvernul României, Parlamentul României

Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crisana, Maramures, Transilvania

Capitala: Cluj – Napoca

Guvern regional la Cluj – Napoca, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă.

Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară liberatatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate.

După 1989, starea regiunii noastre nu s-a înbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm.

28 Comentarii la "Se cere Autonomia Transilvaniei"

 1. gizi   8 februarie 2013 at 10:15 pm

  traiasca romania mare!!!!jos tradatoriisi diversionistii !
  transilvania-pamant romanesc din mosi stramosi !

  Răspunde
 2. xyz   8 februarie 2013 at 10:22 pm

  sunt total de acord! doar de castigat am avea! in transilvania sunt multi bani. e inima romaniei. si pacat ca banii se duc in alta parte!

  Răspunde
 3. Adi   9 februarie 2013 at 12:47 am

  Asa cum zici, doar de castigat am avea!!!

  Răspunde
 4. hubertus   9 februarie 2013 at 10:53 am

  banii cei multi sunt la bucuresti si nu in transilvania….asta daca aveti curiozitatea sa va uitati peste toate statisticile referitoare la zonele cele mai industrializate sau la contributia judetelor la bugetul de stat,etc.
  de castigat ar avea doar ungurii care vor sa cinduca prin dezbinare…divide et impera!

  Răspunde
  • Judex   8 noiembrie 2013 at 2:10 pm

   Întru totul de acord. Păcat că tinerii de azi au busola defectă şi se lasă seduşi de himere. Ar trebui să pună mîna pe carte şi să vadă cine s-a sacrificat pentru neamul românesc în ardeal şi cine i-a ţinut în sclavie aproape o mie de ani. Bucureştiul contribuie la bugetul ţării cît primele trei judeţe cele mai dezvoltate ale ţării: Argeş, Timiş, Cluj, Constanţa, Prahova şi Braşov. Aşa că să ne lase acei ardeleni teribilişti care se consideră buricul pămîntului deşi nu e nimic de capul lor şi spun numai minciuni.

   Răspunde
 5. MATY   9 februarie 2013 at 12:20 pm

  SANGELE VARSAT PENTRU UNITATEA SI NEATARNAREA ACESTEI TARI NU ARE NICI UN PRET

  Răspunde
 6. MATY   9 februarie 2013 at 12:22 pm

  DACA NU NE RESPECTAM TRECUTLU ,NU PUTEM AVEA PREZENT , DACA NU AVEM PREZENT NU PUTEM SA AVEM VIITOR

  Răspunde
 7. nicu   9 februarie 2013 at 12:40 pm

  autonomie cer alogenii si cei ce incearca sa distruga statul numit Romania!!!de pe vremea dacilor se tot incearca…nu e tocmai usor sa ai o tara bogata dar cu conducatori de alta natie

  Răspunde
 8. BIGGY   9 februarie 2013 at 7:07 pm

  Ungurilor care vreti autonomie, lasati-ne si dispareti in Siberia, sa populati acolo pustietatea, ca de acolo veniti, parvenitilor ! Duceti-va acolo, la rusi, sa va dea rusii autonomie de gheata, pe gheata ! De cand si pana cand aveti voi pamanturi la noi ? Daca aveti, de ce nu va apartin ? Daca aveati le aparati, hahalerelor, dar le-am aparat noi, românii, pentru că au fost, sunt si vor fi ale noastre. România nu este Ungaria ! România nu este Rusia ! România nu este Ucraina ! România nu este Bulgaria ! Dar mari teritorii atasate lor au fost parte din România, din Dacia ! Ati auzit de Dacia ? Ati auzit si imi pare ca unii dintre voi au auzit mai bine decat unii dintre noi, ca au avut grija ai vostri sa lege sfori dupa sfori de-a lungul vremurilor ca aceasta tara sa fie sfasiata de voi, urmasilor ai lui Veles, zeu pagan. Noi nu avem zei pagani si nici nu am avut. Voi aveti cumva un alt Dumnezeu caruia va inchinati si noi nu stim ? Sa va fie rusine, ca nu va mai satura pamantul ! Pentru ce vreti Tinutul Secuiesc ? Pentru ce voi, ungurii, rusii, bulgarii, ucrainieni si altii vreti sa ne ''dizolvati''? Pentru ca suntem singurul popor neo latin intre voi ? Pentru asta ati vrut mereu ? Pentru ca noi am ramas o rasa pura si voi una combinata, sau cum ? Ati venit in tara noastra sa cumparati pamant si noi v-am primit cu ganduri pasnice, iar voi acum vreti sa va ridicati impotriva noastra. Pentru ce ? Pentru ca urmasii vostri si urmasii nostri sa se certe mereu, sa se bata intre ei, sa se urasca, in loc sa se inteleaga ca vecinii, ca prieteni si ca fratii, ca nu avem fiecare cate un Dumnezeu, avem acelasi Dumnezeu, Unul pentru toti. El poate fi Unul pentru toti, noi de ce nu putem fi toti pentru Unul ? Va intreb, de ce ? Oricum, lumea nu o vom imparati nici unii, nici altii. Nu ati auzit voi de pace ? De ce semanati voi scabie in neamul meu, nu va e frica oare ca, atunci cand veti veni sa ne dezbinati va va umple scabia si noi va vom scarpina pana veti disparea acolo de unde ati venit ? De unde aveti voi pamant aici ? Vreti autonomie ? Chiar daca am avea o sansa la o mie pentru a ne apara, ne vom bate pentru UNITATE. Pentru noi asta inseamna Libertate, Egalitate, Fraternitate. Inseamna FAMILIE, caci ‘’FRATII IN VECI VOR FI FRATI’’ ! Orice ar fi, nu uitati ! Putem avea o mie de parinti vitregi, o mie de regi de alte nationalitati, dar niciunul nu ne va fi Tata ! Avem Unul pentru toti. Scutiti-ne si dispareti in Siberia. E loc acolo pentru voi toti, daca nu va mai ajunge Ungaria ! Ia vedeti, va vor primi rusii ? Scurt si la obiect: Tinutul Secuiesc este România, Imperiul Austro-Ungar nu mai exista !

  Răspunde
 9. MATY   10 februarie 2013 at 11:49 am

  BRAVO B IGGY

  Răspunde
 10. george   11 februarie 2013 at 11:41 pm

  bine ai zis Biggy , rusii ar face salam din unguri , rusine sa le fie, poate vor chiar un razboi , vai de curul lor

  Răspunde
 11. fggh   17 februarie 2013 at 9:15 pm

  Ar fi foarte bine pentru noi ardelenii.Doar taranii vor sa fie condusi de mitici.

  Răspunde
  • Judex   8 noiembrie 2013 at 2:23 pm

   Prostu' nu e prost destul, dacă nu e şi fudul. Vrei război, nemernicule? În acest caz pe ungur l-aş ierta că el este îndreptăţit că i-am luat calul de sub fundul lui şi l-am făcut pedestru ca pe acela pe care l-a umilit un mileniu, zicîndu-i "budos olah", dar pe acel "budos olah" trădător de neam şi ţară care vrea autonomia Ardealului l-aş trage în ţeapă. E prea scump cartuşul pentru stîrvul său.

   Răspunde
 12. enache   17 februarie 2013 at 10:30 pm

  fggh ce grozavii…doar ca si miticii sunt romani si nu umbla dupa atarnat carpe pe parlamentul altei tari asa ca si secuii maghiarizati care acasa nu au nici dupa ce bea apa..Traiasca Romania Mare!

  Răspunde
 13. boO   18 februarie 2013 at 8:32 am

  Dragilor, hai sa fim realisti. Cine s-ar fi gandit acum 20 de ani.. sa nu fie 20.. sa fie 15, 10 chiar la autonomia Transilvaniei? NIMENI! Unirea tarilor romanesti este ceva sfant pentru noi si trebuie sa apreciem ca unii oameni si-au dat viata ca noi sa avem o fascinanta romanie. Insa, vazand ce se intampla in tara, Transilvania duce Romania in spate. Du-te in strainatate si spune-le ca esti roman… vezi ce se intampla.. si de ce? Spune-le ca esti din ardelean si te respecta. Si asta e ceva dovedit. Insa decat autonomia transilvaniei mai bine sa se faca ceva pentru restul tarii. Oriunde te duci ardeleanul este bine primit, bine vazut. Om harnic si ospitalier, civilizat… Cum ar fi sa fie asa in toata tara? Cum ar fi ca toata Romania sa aiba aceleasi valori ca acum 20 de ani??

  Răspunde
 14. Nikolaus   24 martie 2013 at 3:54 pm

  Traiasca Ardealul ! Daca aveti sange ardelenesc va dau lacrimile cand vedeti videoclipul . Asa va verificam pe aia care sunteti vinituri. Am radacini ardelenesti de sute de ani , graiesc ardeleneste , detest balcanismul , sudismul , ipocrizia , viata luata a la legere , tipica miticilor . Am prieteni sasi , secui si unguri , suntem toti la fel , am crescut impreuna , am mers impreuna la stropit , am colindat in toate cele trei limbi , nu am simtit vreun moment ca suntem majoritari si minoritari , cu totii suntem acasa in Transilvania .Cand trec Carpatii simt precaritatea zilei , totul e batjocura … de 95 de ani Sudul ne-a adus numai necaz , spaga , bacsis , bairam , astea sunt definitorii pentru Tara Romaneasca . Eu sunt roman dar sunt roman ardelean , asa cum neamtul elvetian nu e neamt , avem alt suflet . Unirea de la 1918 s-a facut fara consultarea popoarelor din Ardeal , daca se facea referendum sigur nu trecea. In conferinta de Pace de la Paris , secretarul de stat american a mentionat clar ca juridic actul unirii e nul , nu are la baza un referendum. O sa imi spuneti ca Germania de Est s-a unit cu Westul fara referendum , da asa e , dar ei au fost odata impreuna dupa care s-au despartit. Noi niciodata nu au fost impreuna , tot Ev Mediul am fost Marele Principat Autonom al Transilvaniei , Mihai , banul Craiovei, ofiter in armata Imparatului Rudolf al Austriei a fost trimis sa linisteasca tensiunile din Ardeal , olteanul smecher , a simtit bogatia locului si a declarat ca uneste Ardealul ca sa aiba el ce mulge. Valonii nu l-au iertat , tradase imparatul …. tot ce e fara vointa oamenilor locului nu tine , in final ne vom recapata mandria de a fi ardeleni ….Nu va mai vrem , ajunge , noi nu suntem mancatori de covrigi cumparati de pe tarabe , noi nu vorbim cu " nitel " , " fusei " , avem in sange civilizatia Apusului , ne place lucrul facut incet si bine . E drept am trimis la Bucuresti numai slabaciuni sa ne reprezinte …. numai ca si aia nu erau ardeleni , ci nascuti din vinituri din Moldova veniti sa mance o zama buna in Ardeal ….. Traiasca Transilvania ! Traiasca Mediasul !

  Răspunde
  • Doina Tetu   19 mai 2013 at 7:46 pm

   corect si eu gandesc la fel. traiasca transilvania ,traiasca ardeleni adevarati, maghiari ,romani si sasi,si sa dea dumnezeu ardealul sa fie autonomia

   Răspunde
  • Judex   8 noiembrie 2013 at 2:35 pm

   Prostu' nu e prost destul, dacă nu e şi fudul. Ai alt suflet, nemernicule? Ai suflet de ungur sau de român? Pe ungur l-aş ierta dacă ar fi scris ce-ai scris, că el este îndreptăţit că se simte frustat, i-am luat calul de sub fundul lui unde ţinea carnea la dospit, iar în mînă cravaşa cu care siluia românii, şi l-am făcut pedestru ca pe aceia pe care i-a umilit un mileniu, zicîndu-le "budos olah", dar pe tine, "budos olah" trădător de neam şi ţară care vrei autonomia Ardealului, adică dezmembrarea ţării cum s-a întîmplat cu Jugoslavia, te-aş trage în ţeapă. E prea scump cartuşul pentru stîrvul tău.

   Răspunde
 15. vasile   20 mai 2013 at 9:57 am

  nu gandi prea mult ca poate ti se face rau cu asa efort……Romania este a romanilor din transilvania moldova banat dobrogea si muntenia si oltenia.
  Ungaria e cea care doreste autonomia pentru a-si pune in practica interesele marsave ca cele cu acordarea de cetatenie fraierilor care nici nu striu cu ce se mananca si in ce scop o fac.
  O sa vedeti voi ce bine e sa fi in autonomie ungureasca ca roman.

  Răspunde
 16. vasia   21 mai 2013 at 3:56 pm

  Uitati ce a-u facut la Ip la Trasnea la Moisei ,ce i-au facut primarului Petriceanu din Mediesu -Aurit,cum a-u jucat fotbal cu capul politistului in decembrie 89.Aceste hoarde migratoare nu sant ardeleni ca noi.S-a ne fereasca Dumnezeu s-a conduca ei Ardealul.

  Răspunde
 17. coco   8 august 2013 at 4:22 pm

  fara moldova si oltenia ardealul ar prospera mult va avea alta tendinta de crestere economica fata de ce e acum istoria romaniei pleaca de aici din ardeal civilizatia si democratia e adusa de imperiul austo ungar ,ardelenii,ungurii germanii.secui sasi etc au trait aici ca fratii moldovenii oltenii nu au ce cauta aici vb de alta cultura alta arhitectura a oraselor din arfeal e altceva decat restul romaniei

  Răspunde
  • Judex   8 noiembrie 2013 at 2:55 pm

   Cine-i opreşte s-o facă nemernicule? Din 2000 încoace au autonomie economică deplină. Le pune cineva piedici? Te opui acordării unor ajutoare judeţelor agricole care uneori sunt lovite de secetă? Dar ce fel de solidaritate naţională înţelegi tu să acorzi fratelui tău. Pînă şi ţările occidentale bogate au înţeles să acorde agriculturii ajutoare, chiar dacă agricultorii erau străini de ţara lor, iar tu te opui acordării unor astfel de ajutoare neamului tău? Nemernicule! Sictir jigodie! Sumele pe care le-a acordat ţara de la buget acelor judeţe din Oltenia şi Moldova sunt date de capitală, care nu foloseşte pentru ea decît 11% din ceea ce varsă la buget. Ştii care-i PIB-ul Bucureştiului? Esta egal cu cel al primelor şase JUDEŢE cele mai dezvoltate din România: Argeş, Braţov, Prahova, Constanţa şi Timiş, luate împreună. Dar prostul, tot prost rămîne, el nu se cultivă, creşte singur, ca buruiana.

   Răspunde
  • luca d   2 decembrie 2013 at 8:59 pm

   Stimabile, nu Ardealul ne-a dat un Boc, un Blaga (nu Lucian), un Rus, o Vass şi alte asemenea ilustre nulităţi. Cum de-au ajuns urmaşii martirilor Transilvaniei asemenea lichele? Despre "traiul ca fraţii" vorbeşte "Codul lui Verboczy", vorbeşte şi discursul lui Kossuth, testamentul lui Horthy. Despre Stefan Lugwig Roth aţi auzit? Ce spune Martin Opitz în poemul Zlatna? "Hora Frăţiei" s-a jucat la Ip, trăznea, Moisei şi în alte localităţi martire. Vezi că opinca pe parlamentul vostru (pentru că sigur, dacă nu eşti o lichea românească, eşti un urmaş al rămăşiţelor de la Lechfeld) au pus-o doi OLTENI: sergentul IORDAN şi caporalul BIVOLARU. Care civilizaţie şi democraţie austro-ungară? De ce numea Engels (care totuşi îi numea pe români reacţionari, pentru că se opunean ideilor comuniste) acest imperiu "inchisoarea popoarelor"? Regele Ferdinand I al Ungariei : “…Unicornul din timir (blazon) drept aceea inseamna nobilitatea neamului si deodata si istetimea, caci ce este asprime la fiara, la om este tarime, de care e vestita vita romaneasca, maica generatiilor celor mai vestiti, dintre care este si Ioan Huniade, tatal marelui craiului Matias, si cei de pe timpul lui mai marii tarii.” Deci “MAI MARII ŢĂRII” au fost ROMÂNI. Contele Andrassy " Recunosc astfel în mod leal că, intrând în Budapesta, Românii au adus un imens serviciu atât Ungariei cât şi lumii întregi…" .” “Transilvania si Ungaria nu s-au confundat niciodata, ele au format totdeauna doua tari diferite.” (Szilágyi Sándor, Erdélyország története). “Noi consideram ca romanii nu sunt numai cei mai umerosi, ci si cei mai vechi locuitori de azi ai Transilvaniei.” (E. A. Bielz, Handbuch der Landeskunde Siebenbürgens)“
   Cu ce drept vorbesc despre Ardeal? Cu dreptul dat de bunicul din partea mamei căzut la Mărăşeşti pentru România Mare.

   Răspunde
 18. Radu cel Frumos   8 august 2013 at 9:50 pm

  mare ungur coco asta ……asa civilizati is ungurii ca folosesc numai injuraturi ca sa isi sustine punctul de vedere sau scriu pe pereti impotriva primarului la Carei.mare civilizatie la migratorii veniti din pusta care sarbatoreau ziua varstnicilor tragand cu sageti in cei ce nu isi mai puteau purta de grija…mare civilizatie…barbara!
  Traiasca Romania MARE!

  Răspunde
 19. ALCIBIADE   8 noiembrie 2013 at 4:29 pm

  divide et impera.

  Răspunde
 20. coco   8 decembrie 2013 at 11:33 am

  prostilor nu uitati ca familia huniade au fost unguri mai cititi si voi istoria ascunsa tot de romani oare de ce nu se vb asa de mult despre matias corvin nu le convine romanilor ca era ungur dupa mama fiind si guvernator al ungurilor in ardeal nu uitati ca prima scoala romaneasca in ardeal afoat in 1495 si ma ti inteles gresit nu vreau ardealul integrat in ungaria doar romanii sunt majoritari vreau fara moldova care este foamea si prost gust si oltenia care este tiganiada europei sunt sigur ca sunteti de dupa carpati

  Răspunde
 21. GRIGORE   1 februarie 2014 at 1:57 pm

  Ma COCO si in CLUJ-NAPOCA prima universitate atestata istorica afost in 1528 fondat de cineva din familia Bathory .Matei Corvin s-a nascut la cluj si astazi mai exista casa in care sa nascut Matia -REX cel mai mare rege al ungariei. Noi toti transilvanenii nu ne cunoastam adevarata istorie .Mai nou citim pe net ca intre rasculatii lui horea au fost si secui si unguri oare de ce? Binenteles ca cei mai mari oponenti regionalizarii sint politicienii de la bucuresti ca pierd o gramada de bani care au mers si merg in continuare din toata transilvania ,banat crisana si maramures saumple bugetul ca din moldova si oltenia nu prea au ce colecta .in curind vor cere si moldovenii si ceilalti autonomie locala iar apoi sal vad pe politicianuldela bucuresti cum ramine fara post . AIA CARE BAGA ZIZANIE INTRE NOI ARDELENII SINT POLITRUCII DELA BUCURESTI . AM CITIT INTR-UN ZIAR DIN VILCEA UN ARTICOL DESPRE CUMSE BAT ROMANII CU UNGURII MIN ARDEAL NIMIC MAI FALS .DACAN-AM O CEAPA MA DUC LA PISTA VECINU CARE IMI DA DACA LA PISTA II TREBUIE CEVA LA MINE GASESTE SICARE-I PROBLEMA CA EL II UNGUR SI IO ROMAN .VECINU -I MAI APROAPE CA PARLAMENTARU DIN BUCURESTI

  Răspunde

Scrie un comentariu