Ungaria ameninţă România cu măsuri diplomatice

budapest-parlament

Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul de Externe, Zsolt Nemeth, relatează MTI, potrivit Mediafax. Măsurile vor fi anunţate în cursul zilei de azi, a adăugat el.

Ungaria este deschisă la negocieri cu România pe această temă, iar demnitarul a repetat poziţia Ministerului ungar de Externe, potrivit căreia România este cea care trebuie să rezolve situaţia.

Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Miercuri, Guvernul român a criticat dur declaraţiile lui Nemeth, care a cerut României să ridice interdicţia de folosire a simbolurilor secuieşti şi să pună capăt „agresiunii simbolice”.

Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

2 Comentarii la "Ungaria ameninţă România cu măsuri diplomatice"

  1. vasile   8 februarie 2013 at 9:19 am

    Va spun eu ce masuri poate sa ia guvernul Ungariei,s-ai pupe in POPONET pe toti romanii.

    Răspunde
  2. BIGGY   9 februarie 2013 at 7:08 pm

    Ungurilor care vreti autonomie, lasati-ne si dispareti in Siberia, sa populati acolo pustietatea, ca de acolo veniti, parvenitilor ! Duceti-va acolo, la rusi, sa va dea rusii autonomie de gheata, pe gheata ! De cand si pana cand aveti voi pamanturi la noi ? Daca aveti, de ce nu va apartin ? Daca aveati le aparati, hahalerelor, dar le-am aparat noi, românii, pentru că au fost, sunt si vor fi ale noastre. România nu este Ungaria ! România nu este Rusia ! România nu este Ucraina ! România nu este Bulgaria ! Dar mari teritorii atasate lor au fost parte din România, din Dacia ! Ati auzit de Dacia ? Ati auzit si imi pare ca unii dintre voi au auzit mai bine decat unii dintre noi, ca au avut grija ai vostri sa lege sfori dupa sfori de-a lungul vremurilor ca aceasta tara sa fie sfasiata de voi, urmasilor ai lui Veles, zeu pagan. Noi nu avem zei pagani si nici nu am avut. Voi aveti cumva un alt Dumnezeu caruia va inchinati si noi nu stim ? Sa va fie rusine, ca nu va mai satura pamantul ! Pentru ce vreti Tinutul Secuiesc ? Pentru ce voi, ungurii, rusii, bulgarii, ucrainieni si altii vreti sa ne ''dizolvati''? Pentru ca suntem singurul popor neo latin intre voi ? Pentru asta ati vrut mereu ? Pentru ca noi am ramas o rasa pura si voi una combinata, sau cum ? Ati venit in tara noastra sa cumparati pamant si noi v-am primit cu ganduri pasnice, iar voi acum vreti sa va ridicati impotriva noastra. Pentru ce ? Pentru ca urmasii vostri si urmasii nostri sa se certe mereu, sa se bata intre ei, sa se urasca, in loc sa se inteleaga ca vecinii, ca prieteni si ca fratii, ca nu avem fiecare cate un Dumnezeu, avem acelasi Dumnezeu, Unul pentru toti. El poate fi Unul pentru toti, noi de ce nu putem fi toti pentru Unul ? Va intreb, de ce ? Oricum, lumea nu o vom imparati nici unii, nici altii. Nu ati auzit voi de pace ? De ce semanati voi scabie in neamul meu, nu va e frica oare ca, atunci cand veti veni sa ne dezbinati va va umple scabia si noi va vom scarpina pana veti disparea acolo de unde ati venit ? De unde aveti voi pamant aici ? Vreti autonomie ? Chiar daca am avea o sansa la o mie pentru a ne apara, ne vom bate pentru UNITATE. Pentru noi asta inseamna Libertate, Egalitate, Fraternitate. Inseamna FAMILIE, caci ‘’FRATII IN VECI VOR FI FRATI’’ ! Orice ar fi, nu uitati ! Putem avea o mie de parinti vitregi, o mie de regi de alte nationalitati, dar niciunul nu ne va fi Tata ! Avem Unul pentru toti. Scutiti-ne si dispareti in Siberia. E loc acolo pentru voi toti, daca nu va mai ajunge Ungaria ! Ia vedeti, va vor primi rusii ? Scurt si la obiect: Tinutul Secuiesc este România, Imperiul Austro-Ungar nu mai exista !

    Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.