Ponta a reușit deblocarea POSDRU


ponta-barosso

Vizita premierului Victor Ponta la Bruxelles se pare ca își arată primele efecte. Circa 140 de milioane din Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane se pare că au fost deblocate de către Comisia Europeană. Pe agenda întâlnirii dintre Ponta cu președintele CE, Manuel Barroso, se pare că a fost și acest punct fierbinte.

“Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizată în perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013, reprezentanţii UE au decis deblocarea POS DRU şi reluarea plăţilor către România. În acest context, Comisia Europeană va relua plăţile către România în urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Plățile POSDRU au fost blocate anul trecut, când nimeni nu a mai avut acces la aceste fonduri, fapt ce a dus ca peste un milion de români să fie afectați de măsura Bruxelles-ului inclusiv beneficiarii finali ai programului, respectiv şomeri, persoane cu dizabilităţi şi în situaţii de risc social, tineri absolvenţi, angajaţi, antreprenori şi doctoranzi.

Comisia Europeană a blocat aceste fonduri din cauza unor nereguli constatate în derularea programelor, fapt ce a dus la întârzierea plăților cu lunile, au fost dosare care au așteptat, dar au fost și proiecte care așteptau să fie propuse pentru a fi aprobate în POSDRU, care nu aveau nici cea mai mică șansă pentru a intra în derularea programului.

Față de aceste aspecte, în cursul anului trecut, circa 150 de ONG-uri au semnalat riscurile blocării plăților către beneficiarii proiectelor POSDRU.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.