Expoziţie retrospectivă dedicată artistului Ion Popdan la Negreşti Oaş

Expo
Galeria de Artă “Dr. Mihai Pop” de la Negreşti-Oaş va găzdui vineri, 8 februarie o expoziţie retrospectivă dedicată artistului sătmărean Ion Popdan (1935 – 2000). Vernisajul expoziţiei va avea loc de la ora 16.00.

Pe simezele de la Negreşti-Oaş vor fi expuse 58 de lucrări, iar curatorii expoziţiei sunt Dorel Petrehuş şi Brăduţ Popdan. Expoziţia va fi deschisă în perioada 11 februarie – 10 martie, zilnic între orele 08.00 – 16.00, iar sâmbăta şi duminica de la 09.00 la 14.00.

Ion Popdan s-a născut la 27 mai 1935 în Ardud. În anul 1959 a absolvit Institutul Teologic din Sibiu, iar apoi a urmat studii libere de pictură, dedicându-şi în continuare viaţa artei şevaletului. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, iar timp de 24 de ani a fost profesor de pictură şi de istoria artei la Şcoala Populară de Artă din Satu Mare.

De-a lungul carierei artistice a avut 12 expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii judeţene şi naţionale. A expus şi în câteva expoziţii internaţionale în Olanda, Germania, Ucraina şi Ungaria. Pe lângă pictură a abordat şi grafica, gravura şi ex-librisul. A scris şi a publicat cronici plastice, studii de estetică, precum şi un album consacrat graficianului amator Vasile Ionici din Cămârzana. A scris şi versuri, iar din numeroasele sale manuscrise Editura “Dacia” din Cluj-Napoca i-a editat post mortem volumul “Blestemul de a fi munte” (2001).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.