Ce spun Ştefan Gregorovici și Ioan Boca despre situația Filarmonicii

filarmonica
Intrigat de situaţia creată cu privire la privatizarea Complexului „Dacia”, fostul director al Filarmonicii „Dinu Lipatti”, Ştefan Gregorovici, care a condus destinele acestei instituţii timp de două decenii (1969-1 ianuarie 1989), ne-a declarat că „atât conducerea judeţului şi oraşului cât şi organele de anchetă trebuie să intervină pentru ca sala filarmonicii să rămână în proprietatea municipalităţii”.

Ştefan Gregorovici este de părere că „situaţia în care s-a ajuns se datorează unor minţi înguste care şi-au urmărit doar propriile interese personale şi de grup. Conducerea judeţului şi a oraşului trebuie să facă toate demersurile pentru ca sala filarmonicii, unde au concertat nume mari ale muzicii internaţionale, să rămână în proprietatea municipiului. Este inacceptabil ca o clădire cu o atât de mare încărcătură istorică şi de o asemenea valoare artistică să ajungă în situaţia în care a ajuns. Am înţeles că domnul Ţânţaş nu are bani pentru a renova Hotelul „Dacia” ci vrea să-l vândă. După părerea mea trebuie făcut tot ce se poate pentru a dezlipi clădirea filarmonicii în cartea funciară şi de a-i trage la răspundere pe cei care se fac vinovaţi de situaţia creată”.

De asemenea, instrumentiştii Filarmonicii „Dinu Lipatti” sunt încredinţaţi că nu se ajungea până aici dacă imediat după Revoluţia din 1989, conducerea instituţiei ar fi întocmit o cerere de întăbulare şi ar fi făcut ordine în acte.

Contactat telefonic, Ioan Boca, artist instrumentist în cadrul Filarmonicii „Dinu Lipatti” ne-a declarat că „situaţia trebuia rezolvată imediat după Revoluţie. Desigur că sunt interese. Însă conducerea instituţiei trebuia să întăbuleze clădirea încă la începutul anilor ’90. Asta este atât părerea mea cât şi a orchestrei din care fac parte. Teatrul de Nord a fost în aceeaşi situaţie însă conducerea de acolo a întăbulat clădirea imedit după Revoluţie. Desigur, Ţânţaş a cumpărat hotelul şi s-a trezit că are şi filarmonica. Noi l-am întrebat pe domnul director (Rudolf Fatyol) în mai multe rânduri cu privire la situaţia clădirii. Însă nu ne-a arătat nici un act, nici un demers”.

Pentru a descâlcii iţele acestei poveşti Boca este de părere că „municipalitatea ar trebui să-i ofere ceva în compensaţie lui Ţânţaş pentru clădirea filarmonicii şi acesta, la rândul său să doneze imobilul. Desigur, dacă Ţânţaş nu vrea să doneze clădirea de bunăvoie. Sau, municipalitatea să angajeze specialişti adevăraţi şi să meargă până în pânzele albe pentru a întăbula clădirea”, a declarat Ioan Boca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.