Nenumărate nereguli constatate în 2012 de comisarii de la Protecția Consumatorului

pinter-maria

În cursul anului 2012 inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au efectuat un număr de 1.529 de controale. În urma verificărilor întreprinse au fost încheiate 1.327 de procese verbale de constatare a contravenţiei.

Potrivit celor declarate în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 23 ianuarie, de către comisarul şef adjunct al CJPC Satu Mare, Maria Pinter, cele mai multe nereguli au fost găsite în domeniul alimentar, segment în care inspectorii au dat nu mai puţin de 37% dintre amenzi aplicate.

Din evidenţele instituţiei reiese că valoarea produselor şi serviciilor neconforme controlate, cu abateri de la prevederile legale a fost de 568.818,6 lei, din care 75% reprezintă valoarea celor provenite din spaţiul extracomunitar. Valoarea mărfurilor comunitare neconforme controlate, oprite definitiv de la comercializare a fost de 5.614,5 lei (provenite din spaţiul comunitar), respectiv de 5.526 lei la cele extracomunitare. Pentru încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la protecţia consumatorilor, în cursul anului trecut comisarii CJPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 987.350 lei.

În cursul anului trecut la CJPC Satu Mare au fost înregistrate peste 45 de reclamaţii împotriva societăţilor bancare şi instituţiilor financiare nebancare de credit. Principalele aspecte reclamate de consumatori privind serviciile bancare s-au referit la: existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit, refuzul băncilor de a reeşalona creditele, deficienţe în ceea ce priveşte operaţiunile cu carduri (tranzacţii debitate de mai multe ori, blocare card în ATM, etc), perceperea comisionului de administrare cont curent, despre care consumatorii nu au fost informaţi, plăţi bancare neoperate în termen, etc.

Astfel, în cursul anului trecut, CJPC Satu Mare a aplicat societăţilor bancare un număr de cinci amenzi în valoare de 80.500 lei şi 15 avertismente. De asemenea, s-au depus în instanţă un număr de şapte procese verbale întocmite în baza Legii 193/2000 privind clauzele abuzive.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.