Satu Mare rămâne fără clădirea filarmonicii

filarmonica3
În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 21 ianuarie, edilul-şef al Sătmarului, dr. Dorel Coica a declarat că municipiul Satu Mare nu mai are nici un drept de proprietate asupra Filarmonicii „Dinu Lipatti”. Motivul? Odată cu vânzarea Hotelului „Dacia” către omul de afaceri Vasile Ţânţaş, a fost înstrăinată şi partea de clădire în care îşi are sediul Filarmonica „Dinu Lipatti”.

„Am fost înştiinţat despre acest lucru în urmă cu două săptămâni. Astfel, în urma unei sentinţe judecătoreşti, municipalitatea nu mai are nici un drept asupra sediului Filarmonicii. Sentinţa nu este definitivă astfel că, am făcut recurs însă avem puţine şanse pentru a câştiga acest proces”.

În ceea ce priveşte privatizarea dubioasă a Hotelului „Dacia”, Dorel Coica îi face vinovaţi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Ştefan Szabo şi fostul primar al municipiului, reşedinţă de judeţ, Iuliu Ilyes.

„În situaţia creată vom fi nevoiţi fie să căutăm alt sediu pentru Filarmonică, fie să negociem cu actualul proprietar pentru a vedea în ce condiţii va lăsa ca angajaţii instituţiei să-şi continue activitatea în acel spaţiu. În orice caz, sătmărenii pot să le mulţumească fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ştefan Szabo şi fostului primar al municipiului, Iuliu Ilyes pentru felul în care au aranjat vânzarea clădirii simbol a municipiului Satu Mare”, a declarat Dorel Coica.

Primarul a mai adăugat că în prezent juriştii de la Primărie şi Prefectură verifică toate documentele cu privire la această privatizare şi motivul pentru care nu s-a făcut nimic pentru a opri înstrăinarea clădirii Filarmonicii.

17 Comentarii la "Satu Mare rămâne fără clădirea filarmonicii"

 1. strainul   21 ianuarie 2013 at 5:00 pm

  De ce nu porniti CERCETAREA PENALA ?
  Dl. Szabo este bine mersi , detine toate fabricile de paine din Szabolcs – Szatmar – Bereg ( Ungaria ) ! + magazinul " UNGURESC " de la fosta Tipografie SOMESUL !
  Toti rad in palma , ca au reusit sa-i fure pe satmareni !

  RUSINE LOR !

  Răspunde
 2. BIGGY   21 ianuarie 2013 at 10:58 pm

  RUSINE NOUA ca i-am lasat atatia ani sa ne batjocoreasca si nu ne-am desteptat pana nu ne-a ajuns cutitul la os!

  Răspunde
 3. satmarean   21 ianuarie 2013 at 11:12 pm

  Hotelul Dacia s-a vandut si s-a privatizat inainte de Stefan Szabo si Iuliu Ilyes, ca omul de afaceri a cumparat deja ceva privatizat nu e devina nimeni de la conducerea de atunuci. Daca s-a "aranjat" orice ilegal, se va dovedi prin sentinta, daca nici un organ legislativ nu gaseste ilegalitate, este doar un motiv de a arata spre altii, in timp ce Coica e infometat, e in pragul falimentului total si cauta disperat cai de finantare a firmei proprii, cu acesta tema doar caut sa gaseasca tema de discutie rautacioasa. Vasile Tantas, a cumparat totul cu bani grei a investit in Hotelul Dacia cat nu a investit statul roman niciodata in ea, este un om cumsecade si sunt convins ca nici un minut nu va folosi nimic ce nu este a lui de drept.Toti rautaciosii sa taca pana nu stiu nimic concret, sa nu se lase manipulat de un oltean infometat.

  Răspunde
  • daaa   3 februarie 2013 at 7:24 am

   Da, intr-adevar, se vad investitile domnului Tantas. Hotelul este acum o adevarata splendoare! Si eu cred ca nu va folosi ceea ce nu-i apartine, si nu-i va lasa nici pe altii sa foloseasca!

   Răspunde
 4. qwerr asdfg   21 ianuarie 2013 at 11:40 pm

  Imi permit sa-l citez pe un domn(sper sa nu se supere) care exprima,in cuvinte,tot.
  Tamás : Bravo,dragi tovaşi şi pretitni…iar a-ţi făcut-o de oaie…pînă acum eram mîndru de faptul că trăiesc în acest oraş,unde cultura şi civilizaţia erau la ele acasă…acum începe să-mi fie ruşine…păi să fim serioşi,acest individ impertinent chiar nu poate fi "scos din uz"…împuşcaţi-l dacă altfel nu putem scăpa de el….ce dracu…halal politicieni avem…să ne trăiască!!!.

  Răspunde
 5. asdfg wer   21 ianuarie 2013 at 11:42 pm

  Si mai cred ca puteati sa gasiti o poza cu orchestra!

  Răspunde
 6. Giani   21 ianuarie 2013 at 11:50 pm

  lasand la o parte ca filarmonica noastra are una dintre cele mai bune acustici din tara si nu numai, daca va fii "privatizata" ar ajunge o alta cladire "desfigurata" la fel cum a ajuns si cea mai frumoasa cladire a orasului

  Răspunde
 7. feri   22 ianuarie 2013 at 12:47 am

  Daca va fi privatizata,va ajunge un club,ca orice alta cladire din orasul asta… Cinema Popular,Victoria,Luceafarul… Ce nu inteleg eu de ce se agita atata lume pe aici cu comentarii inutile.Pana si Casa Poporului se poate vinde,doar om cu bani cash sa fie.Si problema Dacia si Filarmonica vine inca de pe vremea Domnului Anderco,dar da,hai sa fim rasisti,narcisisti,nationalisti si in primul rand IPOCRITI ca cei care l-ati ales si reales pe Gyula,sunteti tot cei care l-ati ales acu pe Coica.Daca "unguru" ala nu a facut nimic dupa Anderco,dupa primii 4 ani,de ce naiba l-ati reales???Anderco macar a fost prins pe fata si a stat dupa gratii,si tot bine o duce,tot pe spatele vostru de ipocriti sovinisti naivi ce sunteti.Acum il injurati pe ala pe care Brusc nu-l mai suportati ca e ungur.Dacia e vandut pt prima data in 95,si de atunci isi tot schimba proprietarul cam la fiecare mandar.acu Tantas saracul e calul de bataie,si in vara va veni altul,si tot asa… Inainte sa bateti din gura si sa va luati de o persoana (ungurii se iau de Dorel,romanii de Gyula),nu mai tot dati vina si jucati tenis,documentati-va oameni buni!!!.Lasa-ti ce scriu ziarele si ce zice la TV,ca alea sunt echivalente cu publicitatea sau stirile meteo…

  Răspunde
 8. Liluchia   22 ianuarie 2013 at 4:02 am

  si ce va face cretinul acela de proprietar cu o Filamonica? Mall, birt, discoteca? Cum e posibil sa nu se poata face nimic in situatii in care cladiri de patrimoniu sunt instrainate? Chiar asa? Iar o sa lasam capul in jos si osa ne vaitam ca nu se poate face nimic? Pe bune … chiar asa?

  Răspunde
 9. Tibi   22 ianuarie 2013 at 8:23 am

  daca se vrea cu adevarat se poate remedia situatia

  Răspunde
 10. fani boca   22 ianuarie 2013 at 11:36 am

  Ma intreb ce a facut atitia ani conducerea filarmonicii..De ce imediat dupa 90 nu a intrat in legalitate cu spatiu(un simplu extras de carte funciara).De ce atitia ani nu a sesizat organele locale si organele de justitie. Din pacate vor suferii publicul satmarean si orchestra.

  Răspunde
 11. Max   22 ianuarie 2013 at 12:38 pm

  Asta este efectul simplu a 20 de ani de incompetenta. E exact cum spune comentatorul de mai sus. De ce pana acum conducerea filarmonicii nu s-a preocupat de situatia funciara a institutiei? De cand e Fatyol director? Ce-a facut in directia asta? Sau el e un artist si el nu se ocupa cu chestii din stea slabe?

  Răspunde
 12. MGI   22 ianuarie 2013 at 12:42 pm

  Ramanem fara filarmonica. Trist. Dar hai totusi sa nu exageram ca nu o fi venit sfarsitul lumii. Daca 100 de familii ar ramane fara locuri de munca nu s-ar face atata tam-tam.

  Răspunde
 13. feri   22 ianuarie 2013 at 2:13 pm

  vreti sa va luati de oameni???D-l Vulturescu si D-l Molnar.Amandoi au stat la demolarea,vanzarea,injosirea culturii din orasul asta.Casa de cultura si teatrul de vara G.M. Zamfirescu de 6 ani e ca si dupa bombardari,dar d-l Molnar are bani si e inca tot "miezu".la subsol langa receptia unei cladiri care se afla in patrimoniu romanesc,dita firma Leonardo a avut 5 ani magazin… . Unde a fost atunci d-l Vulturescu???cel care acu e ala de "hai sa punem becuri pe tot ce in judet si are valoare istorica" NU va luati de primari,partide,etc.toti sunt una cu apa intr-un final.Atata timp cat abia avem o amarata de biblioteca si un teatru (ambele mereu goale,ca si filarmonica si cinema-urile in general,cause thank God we have internet),taceti dreq din gura toti,ca e usor sa scrii aici (sunt ipocrit) ca nu vom rezolva nimic!!!

  Răspunde
 14. feri   22 ianuarie 2013 at 2:16 pm

  si sa nu uit sa mai specific faptul ca cca tot ce se afla in Centrul Vechi,apartine de biserica romano-catolica si a fost revendicata acu vreo 7-8 ani…

  Răspunde
 15. Jancsi   22 ianuarie 2013 at 10:36 pm

  Cât de uşor vorbesc unii!Bineînţeles cei care dau de cultură dacă iau ceva virus sau bacili pe corp!Aş vrea să-şi dea cu părerea şi cei care merg la Filarmonică pentru a audia muzică simfonică,nu doar la şedinţe de partid,concerte de muzică populară,sau uşoară,sau că are copilul său spectacol de sfârşit de an!Pentru ruşinea asta suntem vinovaţi TOŢI locuitorii acestui oraş!D-l primar,dacă în ultimele zile a aflat de situaţia asta…face parte din primul rând…al acestui comment!

  Răspunde
 16. unu de pe strada...   23 ianuarie 2013 at 12:35 am

  Frumos am ajuns oameni buni…….acuma degeaba dati cu noroi peste acei oameni care au asistat la instrainarea celei mai pretioase cladiri din acest oras care are o istorie aparte in istoria Europei si care este un unicat in acest sens ……ma gindesc si imi pun intrebarea : pina unde ajunge obraznicia unor oameni din acest judet ? …….cumpara si distruge ISTORIA orasului, pentru ce ? Pentru bani fiindca ii are si in acest fel vrea sa arate omului de pe strada ca este CINEVA……..dar de fapt cu acest comportament este un rahat mare mindru dar si fudul deasupra !!

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.