Măsuri de protecție pentru prevenirea gripei

antigripal

Sezonul rece este acompaniată întotdeauna de viroze respiratorii care sunt supărătoare dar trec destul de uşor. În schimb, gripa este o boală aparte, cu febră înaltă, stare generală alterată, dureri musculare şi de cap, cu posibile complicaţii grave, cum ar fi, de exemplu, pneumonia.

În pragul epidemiei de gripă trebuie să luăm toate măsurile pentru prevenirea transmiterii acestei maladii. Pe lângă regulile de igienă specifice prevenirii infecţiilor respiratorii (acoperirea gurii şi nasului cu batistă de hârtie în caz de tuse sau strănut, aerisiri frecvente, evitarea aglomeraţiei etc.), este bine să reţinem să ne spălăm des pe mâini, deoarece, chiar dacă omul bolnav foloseşte batista de hârtie la tuşit/strănutat, particule infectante de salivă sau secreţii din nas, conţinând virusul, ajung inevitabil şi pe mâini, contribuind la răspândirea infecţiei. Vă recomandăm, de asemenea, consumul crescut de fructe şi legume crude, administrarea vitaminei C.

Cu toate că suntem în al douăsprezecelea ceas, vă atragem atenţia că încă şi acum se mai poate recurge la administrarea vaccinului antigripal. Acesta îşi dezvoltă efectul în circa 2 săptămâni de la administrare – să sperăm că mai avem atâta timp până ce epidemia ce se apropie dinspre Europa de Vest va lua amploare şi la noi. Vaccinarea este recomandată mai ales persoanelor grupurilor la risc, şi anume: gravidelor, copiilor între 6 luni şi 5 ani, persoanelor peste 65 de ani şi celor cu afecţiuni cronice sau alte condiţii medicale care alterează capacitatea de apărare a organismului, precum şi personalului medical şi celor care lucrează în comunităţi de copii, unităţi de învăţământ.

În caz de îmbolnăvire prezentaţi-vă cât mai repede la medic!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.