Adrian Ştef a purtat discuţii cu omologul său din Szabolcs-Szatmar-Bereg pe tema proiectelor comune

adrian-stef-ungaria
Președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef, s-a întâlnit joi, 17 ianuarie, la Nyíregyháza cu președintele CJ Szabolcs-Szatmár-Bereg, Seszták Oszkár, și vicepreședintele Kovács Sándor, pentru a discuta despre proiectele comune aflate în derulare și cele care vor fi promovate în viitor.

Cei doi președinți au scos în evidență buna colaborare care există între cele două județe, fiind implementate până în prezent 20 de proiecte comune în valoare de peste 6 milioane de euro, în domeniile sănătate, cultură, infrastructură și situațiile de urgență. Adrian Ștef și Seszták Oszkár au convenit stabilirea unei strategii comune pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2014-2020, punându-se accent pe proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere, inclusiv a pistelor de biciclete, și a economiei celor două județe.

Adrian Ștef a declarat că realizarea drumului rapid Baia Mare- Satu Mare – Nyiregyháza ar trebui să fie o prioritate nu doar pentru județele Satu Mare și Maramureș, ci pentru întreaga regiune, având în vedere că s-ar face legătura cu autostrăzile M3, M49, ar ajuta la dezvoltarea economică și a turismului întregii zone.

Președinții celor două Consilii Județene au convenit să inițieze constituirea unei Grupări Europeane de Cooperare Teritoriale (GECT), care ar ușura accesarea de fonduri europene. Seszták Oszkár a declarat că GECT reprezintă un instrument juridic care facilitează cooperarea transfrontalieră, transnațională și/sau interregională, având ca unic obiectiv consolidarea coeziunii economice și sociale. GECT acționează pentru a implementa programe sau proiecte de cooperare teritorială cofinanțate de Uniunea Europeană, în primul rând din instrumente structurale, Fondul European de Dezvoltare Regionale, Fondul Social European, Fondul de Coeziune etc. Spre deosebire de alte instrumente de cooperare, GECT dispune de personalitate juridică deplină, permițând asocierea de autorități publice din state diferite pentru dezvoltarea și furnizarea de servicii în comun, fără a fi necesară existența a priori a unor înțelegeri bilaterale între statele participante.

Adrian Ștef și Seszták Oszkár au convenit să intensifice colaborarea și pe programul Ukraina-Ungaria-Slovacia-România, cele două părți urmând să facă propuneri de eficientizare a programului, având în vedere experiența acumulată și proiectele de succes care au fost derulate pe programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România.

Președintele CJ Satu Mare a propus ca administrațiile din cele două județe să pregătească idei de proiecte de cooperare pentru următoarea perioadă de programe, 2014-2020 pentru a fi pregătiți în momentul lansării acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.