„Uriaşul” de la Carei avea înălţimea de 1,93 metri

Uriasschelet2
Scheletul uriaş descoperit la începutul lunii august 2012, în timpul săpăturilor efectuate la centura de ocolirea a municipiului Carei, continuă să nască semne de întrebare în rândul specialiştilor.

Imediat după ce a fost scos la lumina zilei, scheletul a fost trimis în vederea unor analize mai amănunţite la Târgu Mureş „acolo unde, în cadrul Muzeului Judeţean lucrează un expert în antropologie. Zilele trecute am primit rezultatele analizelor efectuate de către antropologul din Târgu Mureş din care rezultă că este vorba despre un bărbat de rasă nordică ce avea înălţimea de 1,93 metri, ceea ce este foarte mult dacă ne gândim la faptul că la acea vreme înălţimea medie a unui om era de 1,58-1,65 metri. Scheletul provine din perioada 1.500-1.400 î. Hr., ceea ce corespunde Epocii bronzului în această parte a Europei. Din studiile efectuate a reieşit faptul că războinicul ar fi murit în jurul vârstei de 29-35 de ani”, ne-a declarat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, dr. Liviu Marta.

Din cercetările efectuate la Târgu Mureş nu reiese că bărbatul ar fi suferit de gigantism ori de vreo altă maladie care să aibă ca rezultat depăşirea cu aproximativ 30 de cm a mediei înălţimii umane corespunzătoare epocii în care a trăit.
Vă reamintim că scheletul războinicului a fost găsit îngropat în cimitirul unei aşezări preistorice descoperite cu ocazia începerii lucrărilor la centura de ocolire a municipiului Carei. Cu ocazia săpăturilor, arheologii au descoperit şi câteva fântâni, cuptoare şi spaţii de depozitat alimente neobişnuit de mari.

De asemenea, au fost scoase la lumina zilei şi o serie de podoabe din corn de cerb şi resturi ceramice. Mai mult decât atât, unul din cuptoarele descoperite de către arheologi este asemănător cu cel de la Şuculeu (Medieşu Aurit).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.