2012 – cu bune și cu rele

2012-Satu-Mare-09
2012-Satu-Mare-052012-Satu-Mare-012012-Satu-Mare-072012-Satu-Mare-042012-Satu-Mare-032012-Satu-Mare-022012-Satu-Mare-082012-Satu-Mare-06
Zilele trecute, la o discuţie cu prietenii treceam în revistă bunele şi relele unui an care, sărind peste opiniile unora sau altora, a fost marcat de evenimente care, cel puţin o vreme vor rămâne în memoria colectivă a sătmărenilor. Poate din inerţie, ori din aplecarea societăţii noastre spre scandal şi negativism (care vrând-nevrând, marchează fiecare individ în parte), am început să vorbim despre cele 48 de kg de cocaină descoperite în această toamnă în maşina unui sătmărean, despre oribila crimă de la Medieşu Aurit sau cea de la Tarna Mare, unde un bătrân de 74 de ani a fost ucis în propria locuinţă. Am adus vorba despre cazurile de suicid care totdeauna marchează, într-un fel sau altul, destinul unei comunităţi. Doar pe urmă am trecut în revistă campaniile electorale care, potrivit multor analişti politici şi nu numai, au făcut din anul 2012, un punct de cotitură în dezvoltarea societăţii noastre.

Şi dacă o pornim pe un ascendent, nu putem omite să nu punctăm reuşitele din domeniul sportului sătmărean, despre care, pe nedrept, vorbim atât de puţin. Sau dacă vorbim, numele sportivilor noştri se pierd în noianul de „evenimente” în care actorii principali devin traficanţii de droguri, criminalii, sinucigaşii, accidentele cu cât mai multe victime, şpăgarii, etc.
Asta e realitatea. Tristă, dezolantă, cenuşie şi doar arareori apare numele unei Amalia Tătăran care aduce glorie şcolii de scrimă sătmărean, unui Adrian Pop care era cât pe ce să ne reprezinte la Jocurile Olimpice de la Londra sau tehnicianului Dan Fleşeriu care a reuşit ceea ce, cu ani în urmă, era de neconceput. În doar câţiva ani a reuşit să aducă baschetul sătmărean în fruntea ţării, formând o echipă de fete care a cucerit titlul de vicecampioană a României. Şi nu e puţin lucru …

După acestă introducere pe care nu mi am propus-o în niciun caz atât de extinsă ci mai mult, plină de substanţă (pe care o vor decide cititorii dacă am reuşit ori ba), voi enumera câteva întâmplări ca o concluzie a unei discuţii avute cu prietenii despre evenimentele anului 2012. Nu este o cronologie. Nici nu mi-am dorit acest lucru. Sunt doar spicuiri din amintirile unui an plin de întâmplări, unele bune … altele rele.

Droguri, crime şi …

Dacă cu mai bine de două decenii în urmă (şi asta nu o spun nicidecum într-o notă nostalgică) traficul de doguri era departe de înţelegerea noastră abia scăpată din mrejele unui sistem totalitarist, se pare că, în ultimii ani, oamenii legii au avut de-a face cu adevăraţii traficanţi ai „morţii albe”, aşa cum este supranumit în lume occidentală, aşa-zisă civilizată.
Nu mai departe, în 2012, poliţiştii de la crimă organizată şi procurorii DIICOT Bucureşti au reuşit destructurarea unei reţele de traficanţi de droguri. Cu această ocazie, oamenii legii au ridicat din maşina unui sătmărean, 48 kg de cocaină (!!!), droguri ce trebuiau să ajungă în capitală, la Bucureşti.

Cocaina provinea din Mexic, iar valoarea drogurilor confiscate a fost de aproximativ 5 milioane de euro. Drogul a fost transportat cu vaporul până în Olanda de unde a fost preluat de un fost taximetrist, Petre Savaniu, care trebuia să aducă maşina cu cocaină în ţară. Însă, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, maşina s-a defectat în Germania, iar Savaniu a fost nevoit să apeleze la o firmă de tractări auto, care oferă şi servicii de taximetrie. Aşa a intrat în afacere şi fratele patronului unei firme de taximetrie care i-a tractat maşina până la Satu Mare.

A doua zi dimineaţa, cărăuşul, Petre Savaniu şi cel care i-a tractat maşina, s-au trezit la uşă cu procurorii DIICOT care au efectuat percheziţii în locuinţele acestora. În cele din urmă oamenii legii au găsit cocaina în portbagajul maşinii. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cel care a livrat drogul din America este tot sătmărean, care a stabilit legături cu mafia din Mexic.

Crima de la Tarna Mare a băgat spaima şi nesiguranţa în sânul comunităţii de acolo. În data de 20 august, un bătrân de 74 de ani a fost găsit fără suflare în propria locuinţă. Cadavrul acestuia a fost descoperit de către un vecin. Anchetatorii au reușit să pună mâna pe criminal. Este vorba despre Vasile Mihai P., în vârstă de 22 de ani, din Tarna Mare, cunoscut cu antecedente penale. Potrivit polițiștilor în cursul zilei de duminică, 19 august, pe fondul consumului de alcool și a unui conflict spontan cu victima, tânărul i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu pumnii și cu un obiect de lemn în zona capului. Criminalul a fost reţinut.

Un alt caz care a zguduit la început de septembrie, de această dată locuitorii comunei Medieşu Aurit a fost oribila crimă comisă, se pare în oglinda ultimelor cercetări de către doi bărbaţi. Maria Magdalena Dano, o femeie de 50 de ani, din localitate a fost violată iar apoi ucisă cu sânge rece în noaptea de sâmbătă, 1 spre duminică, 2 septembrie. Cadavrul acesteia a fost găsit într-una din pivniţele cetăţii în 2 septembrie, la orele amiezii. Femeia era mamă a şase copii, dintre care cel mai mic are doar 7 anişori.

Din cercetările efectuate de către poliţişti a reieşit că femeia a fost ucisă în cursul nopţii, în jurul orei 24.00. Mai întâi a fost violată iar apoi ucisă, fiind lovită cu un bolovan în cap.

… procese fără sfârşit

2012 este şi anul în care pe banca acuzaţilor au ajuns personaje purtând nume sonore, mai înainte oameni de „vază” ai comunitîţii din care fac parte.

Unul dintre aceştia este Dumitru Godîncă, fost lider PD-L şi consilier local la Satu Mare. La sfârşitul lunii ianuarie, acesta a fost înhăţat de DNA, procurorii anticorupţie dispunând reţinerea inculpatului împreună cu Ioan Paul în dosarul în care sunt acuzaţi de dare de mită şi tentativă la infracţiunea de contrabandă calificată. Potrivit procurorilor aceştia au introdus din Ucraina în România baxuri de ţigări, mituind chiar şi poliţişti de frontieră. Procesul celor doi inculpaţi este în prezent pe rolul Tribunalului Satu Mare.

Un caz mult mediatizat a fost (şi mai este) şi cel al fostei inspectoare generale a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Mariana Popa, al fostului director adjunct al Finanţelor, Ioan Ulici şi al omului de faceri negreştean, Vasile Ştrango. În „afacere” au fost implicate şi nume grele din rândul PD-L Satu Mare. Astfel preşedintele (la acea vreme) organizaţiei judeţene a PD-L, fostul deputat Ioan Holdiş, a fost citat ca martor în acest dosar. De asemenea, la bara martorilor a fost chemat şi fostul prim-vicepreşedinte al PD-L Satu Mare, fostul director al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Valentin Breban. Considerat de Ulici ca fiind „cârtiţa din sânul partidului” acesta a recunoscut o serie de nereguli din partid printre care, implicarea politicului în afaceri şi invers.

După dezbateri îndelungate, consemnate cu rigurozitate de presa sătmăreană, pe 26 iunie, Tribunalul Satu Mare a hotărât pedepsirea lui Ulici, Popa şi Ştrango cu închisoarea. Astfel, Ioan Ulici a fost condamnat la 2 ani închisoare cu privare de libertate. Mariana Popa a primit pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare iar omul de afaceri din Negreşti-Oaş, Vasile Ştrango, o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare, ambii cu privare de libertate. Totodată, instanţa din Satu Mare a dispus confiscarea sumei de 3.000 lei de la Vasile Ştrango şi obligă inculpaţii la plata cheltuielilor de judecată. Însă cei trei inculpaţi au făcut recurs şi îşi caută dreptatea la Curtea de Apel Oradea.

2012 – anul campaniilor electorale

Însă e vremea să întoarcem pagina şi să trecem de la lumea lugubră a celor care au încălcat cu bună ştiinţă legea (însă unii dintre ei continuă să pozeze în bastioane ale dreptăţii) la un alt capitol şi anume la cel al politicii. Anul 2012, mai mult ca oricând a fost sub zodia campaniilor electorale. Pe 10 iunie, USL a câştigat la Satu Mare, cu un scor zdrobitor alegerile locale. Sătmărenii au dorit schimbarea dându-şi votul lui Dorel Coica, cel care a ajuns edilul-şef al Sătmarului şi lui Adrian Ştef, actualul preşedinte al CJ.

A urmat referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Istoria de la locale s-a repetat şi la alegerile parlamentare din 9 decembrie, când USL a repurtat o nouă victorie la Satu Mare, trimiţându-i în Parlamentul României pe senatorul Valer Marian (în Colegiul 1) şi pe deputaţii Ovidiu Silaghi (Colegiul 1) şi Octavian Petric (în Colegiul 3). UDMR a reuşt să-şi adjudece un scaun de senator pentru Pataki Csaba şi două de deputat, Kereskenyi Gabor şi Erdei D. Istvan iar ARD a reuşit (după redistribuirea voturilor) să obţină un scaun de deputat, trimiţând-o în forul legislativ al ţării pe Andreea Paul.

Ambasadorii sportului sătmărean

Nu putem vorbii de sportul sătmărean fără a aminti reuşitele echipei de baschet feminin a CSM, condusă de pe banca tehnică de către unul dintre cei mai valoroşi antrenori ai momentului, Dan Fleşeriu. Sub conducerea acestuia, fetele noastre au debutat acasă în FIBA EuroCup pe 25 octombrie, în compania vicecampioanei Franţei, BLMA Montpellier. Cu toate că evoluţia CSM-ului putea fi mult mai bună, experienţa europeană va fi cu siguranţă de bun augur în ceea ce priveşte competiţiile viitoare. Să nu uităm totuşi că, echipa sătmăreană de baschet feminine este în acest moment vicecampioana României, un lucru deloc de neglijat.

Pe 6 octombrie, Amalia Tătăran a câştigat finala Cupei României la spadă feminin. Un alt sport încărcat de tradiţie la Satu Mare şi multe speranţe pentru anii care urmează. În aceeaşi notă, trebuie să îl amintim şi pe Adrian Pop, spadasinul sătmărean care s-a luptat pentru a obţine un loc în lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Londra desfăşurate în acest an.
Avem ştrand la Satu Mare !!!

Un alt moment deosebit de important pentru sătmăreni a fost redeschiderea Ştrandului pe data de 3 august. Ştrandul funcţionează cu un număr de şapte bazine care însumează o suprafaţă de 3.000 mp de luciu de apă. În afară de piscine mai există spaţii comerciale construite a căror suprafaţă însumează 1.000 mp dar şi 3.000 mp de terase şi două vestiare cu o capacitate totală de 900 de locuri. Potrivit celor declarate de investitorul Vasile Ţânţaş, valoarea lucrărilor se ridică la suma de 28 milioane lei.

Ar mai fi multe de povestit cu privire la anul care se încheie peste abia două zile. Ştiu bine, lista nu e completă. Cu siguranţă am omis evenimente pe care unii le consideră importante însă orice lucru este perfectibil. Închei cu gândul la anul 2013, pe care mi-l doresc cu mai puţine scandaluri şi cât mai multe evenimente care să mă (să ne) bucure în momentul în care, peste 12 luni, tot aşa, aşezat în faţa calculatorului şi trăgând linie să constat că lucrurile au luat o turnură spre bine iar numărul criminalilor, traficanţilor de tot soiul, tâlharilor, şmecherilor, şpăgarilor şi personajelor de tot felul care nu ne fac deloc cinste, s-a subţiat considerabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.