Măsuri de urgenţă în cazul fetiţei de 4 ani din Bercu

prefect

În urma articolelor apărute în presa sătmăreană în legătură cu cazul fetiţei de 4 ani din Bercu care a decedat în drum spre spital, prefectul Eugeniu Avram a solicitat intituţiilor abilitate să prezinte informări privind starea de fapt precum şi ce măsuri au fost întreprinse.

Potrivit datelor primite de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare, în data de 21 decembrie, Secţia 3 Poliţie Rurală Satu Mare a fost sesizat de către medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Satu Mare despre cazul unei fetiţe decedate în ambulanţă în timp ce era transportată spre spital din satul Bercu, comuna Lazuri. Fetiţa suferea de encefalopatie infantilă sechelară şi cântărea doar 4,5 kilograme, la vârsta de 4 ani şi 8 luni. În urma autopsiei s-a stabilit ca şi cauză a decesului insuficienţă cardio- respiratorie acută, bronhopneumonie confluentă şi caşexie. În acest caz a fost întocmită lucrare penală şi a fost trimisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

Având în vedere starea fizică precară în care se găsea fetiţa precum şi faptul că la locuinţa de unde a fost preluată de ambulanţă se mai găseau 11 copii, prefectul a adresat solicitarea către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare să demareze verificări şi să dispună măsuri de urgenţă pentru protejarea copiilor rămaşi în respectiva locuinţă, cu atât mai mult cu cât către DGASPC a fost trimisă o adresă din partea Poliţiei. Potrivit datelor primite de la DGASPC, din cei 11 copii aflaţi la locuinţa din satul Bercu, o colibă construită într-o groapă, unde înainte se făceau cărămizi, 4 copii cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani ai fost preluaţi de urgenţă, cu acordul mamei care s-a întors de la muncă din străinătate, în Centrul de ocrotire “Prichindelul” din municipiul Satu Mare, iar ceilalţi 7 copii, dintre care 2 sunt majori, au fost preluaţi de rudele părinţilor.

Prefectul judeţului va monitoriza în continuare acest caz şi îndeplinirea procedurilor legale pentru menţinerea celor patru copii internaţi in centrul de ocrotire, unul având paralizie parţială, pentru o perioadă mai lungă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.