Moș Crăciun a dăruit calculatoare de ultimă generație pentru opt biblioteci locale din județ

calculator
Penultima rundă a Programului național „Biblionet, lumea în biblioteca mea” a permis dotarea a opt biblioteci publice locale cu câte patru calculatoare de ultimă generație, cu sisteme de operare și soft-uri licențiate, un proiector, un aparat multifunțional, ecran de proiecție, camere web, căști și mauși. Aceste biblioteci sunt din comunele: Apa, Batarci, Berveni, Bixad, Căpleni, Medieșu Aurit, Petrești și Sanislău.

Ultima rundă a se va finaliza la Satu Mare cu includerea în program a 14 noi biblioteci publice din județ care întrunesc toate condițiile de eligibilitate cerute de finanțatori. Au fost făcute deja aplicațiile on-line și s-au trimis către IREX scrisorile de angajament din partea primăriilor. Biblioteca Județeană Satu Mare s-a implicat direct în completarea dosarului de candidatură. Bibliotecile publice care aderă la această ultimă oportunitate oferită de program sunt din comunele: Andrid, Botiz, Căuaș, cu filiala Ghenci, Culciu, Doba, Dorolț, Gherța Mică, Homorod, Micula, Orașu Nou, Săcășeni, Tarna Mare și Tiream.

Toate aceste biblioteci vor primi, la începutul anului viitor, din partea Fundației „Bill&Melinda Gates” aceeași dotare de care beneficiază toate bibliotecile incluse în program. Valoarea totală a donației pentru bibliotecile din întreg județul, inclusiv pentru Biblioteca Județeană, depășește suma de 610 mii lei.

„Ne bucurăm pentru faptul că autoritățile locale și județene au înțeles că bibliotecile din comunitățile lor trebuie să facă un mare pas spre modernitate și că, printr-o investiție minimă din partea lor, pot, prin biblioteci, să contribuie la dezvoltarea economică și socială a localităților și la creșterea gradului de dezvoltare personală a locuitorilor. Bibliotecarii au devenit mai bine informați, mai motivați, mai responsabibli și mai apropiați de utilizatorii lor, acceptându-și rolul de factori civilizatori în comunitate”, a declarat Angela Câmpian, director interimar și coordonator Biblionet pentru Satu Mare.

Potrivit interlocutoarei, la finele acestui program, judeţul nostru va avea o rețea de biblioteci moderne și puternice, formată dintr-o bibliotecă municipală, cea din Carei, patru biblioteci orășenești (Negrești-Oaș, Tășnad, Livada și Ardud) și 48 de biblioteci comunale, toate coordonate de Biblioteca Județeană Satu Mare.

Programul „Biblionet” a permis și dezvoltarea unui centru permanent de formare în care activează doi bibliotecari traineri foarte bine pregătiți și inimoși, Raluca Istrate și Bianca Ciceo. În cadrul acestui centru de formare au fost organizate 14 cursuri, au fost pregătiți 98 de bibliotecari și 32 de membri din comunitate, în special persoane de vârsta a treia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.