Elevii negreşteni, învăţaţi cum să-şi promoveze cultura şi tradiţiile

negresti4
negresti2 negresti1

Oraşul Negreşti-Oaş a fost joi, 13 decembrie, gazda simpozionului internaţional de închidere al proiectului intitulat „Documentar sinestezic despre identitatea naţională şi europeană”, iniţiat de Casa de Cultură Orăşenească Negreşti-Oaş, Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Primăria oraşului Csenger din Ungaria şi instituţiile de învăţământ din cele două oraşe, şi finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România.

La manifestare au fost prezenţi primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr, reprezentanţii Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Satu Mare, Gheorghe Toduţ şi Kiss Imola, consilieri locali, elevi şi cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din Negreşti-Oaş implicaţi în proiect, din partea română, precum şi reprezentantul administraţiei locale din Csenger, Kovacs Barname Csilla şi profesorul Horvath Attila, din partea maghiară.

În cuvântul său de deschidere, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr, a precizat că elevii care au participat în acest proiect au avut posbilitatea de a cunoaşte noţiuni elementare despre patrimoniul cultural astfel încât tânăra generaţie să dobândească respect atât pentru patrimoniu cât şi pentru ziua de mâine. „Am încercat să educăm tânăra generaţie în ceea ce priveşte patrimoniul cultural local, regional sau naţional. Este o problemă stringentă atât pentru noi, oşenii, dar, din discuţiile pe care le-am avut, şi pentru partenerii noştrii din Csenger. Am încercat să-i implicăm pe copiii din cele două localităţi în diverse activităţi astfel încât să cunoască şi să intre în contact direct cu obiceiurile şi tradiţiile, cu alte elemente de patrimoniu”, a precizat Natalia Lazăr.

În continuare, a prezentat echipele care au participat la proiect. Astfel, din partea română, pentru secţiunea „Gimnaziu” au participat Şcoala Gimnazială nr. 1 Negreşti-Oaş, Şcoala Gimnazială nr. 3 Negreşti-Oaş şi grupa de gimnaziu de la Liceul Teoretic din oraş. La secţiunea „Liceu” au participat echipa Liceului Teoretic şi Liceul Tehnologic „Ioniţă G. Andron”. De asemenea, din partea maghiară, la acest proiect şi-au adus contribuţia elevii Şcolii Generale „Petofi Sandor” şi Liceul „Ady Endre”, ambele din oraşul Csenger. În total, au fost realizate opt filme documentare, trei de către partea maghiară şi cinci de cea română.

Cei implicaţi în proiect, au fost invitaţi apoi să ia cuvântul, în timp ce erau derulate imagini din cele opt filme documentare, evidenţiind importanţa proiectului pentru cele două comunităţi.

De asemenea, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, a felicitat iniţiatorii proiectului precum şi pe cei care şi-au adus aportul la derularea lui şi i-a salutat pe partenerii din oraşul Csenger. „În continuare, veţi avea în mine, primarul oraşului Negreşti-Oaş, un real sprijin şi uşa noastră va fi deschisă de fiecare dată pentru a susţine proiectele voastre”, a mai spus Aurelia Fedorca.

Reprezentantul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu, Gheorghe Toduţ, a declarat că acest proiect este foarte important pentru identitatea naţională şi internaţională. „Trăim un paradox. În fiecare zi vorbim despre o Europă unită, de desfiinţarea graniţelor, dar în acelaşi timp constatăm că există o efervescenţă tot mai mare pentru căutarea şi păstrarea tradiţiilor, pentru păstrarea unei identităţi proprii”, a spus Gheorghe Toduţ.

S-a trecut, apoi, la premiarea filmnelor realizate în cadrul proiectului, despre care Natalia Lazăr a precizat că juriul a avut o misiune foarte dificilă. Premii speciale au fost acordate echipei Şcolii Gimnaziale nr. 1 Negreşti-Oaş, Şcolii Gimnaziale nr. 3 Negreşti-Oaş, precum şi Şcolii Generale „Petofi Sandor” şi echipei de gimnaziu a Liceului „Ady Endre”, ambele din Csenger. Totodată, au mai fost acordate premii întâi pentru echipa Liceului Teoretic, pentru echipa de gimnaziu a aceleiaşi instituţii şcolare, pentru echipa Liceul Tehnologic „Ioniţă G. Andron”, toate din Negreşti-Oaş, precum şi pentru echipa liceului „Ady Endre” din Csenger. De asemenea, au mai fost înmânate diplome de merit cadrelor didactice implicate în proiect.

La final, elevii Liceului Tehnologic „Ioniţă G Andron” au susţinut un recital de colinzi şi un joc oşenesc, iar elevul Ionuţ Malanca, de la Liceul Teoretic Negreşti-Oaş a oferit un recital din arii celebre.

În cadrul acestui proiect au fost implicaţi peste o sută de tineri din cele două oraşe partenere. Iniţiativa a avut ca scop să genereze o creştere a gradului de implicare a comunităţilor locale, în special a tinerilor, în proiecte care vizează promovarea şi conservarea muzicii, dansului şi a teatrului popular local. Cu această ocazie, cei peste o sută de tineri au fost iniţiaţi în arta realizării filmelor documentare şi au avut posibilitatea să identifice modalităţi de dezvoltare de proiecte pentru promovarea culturii şi turismului local.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.