UPDATE: Percheziţii cu mascaţi la Satu Mare

mascati

UPDATE: 
În judeţul Satu Mare percheziţiile au loc în Bixad. În dosarul fraudelor bancare sunt vizaţi actuali şi foşti directori de bănci, şefi de sucursale, notari publici, oameni de afaceri dar şi oameni politici. Potrivit DIICOT, în acest dosar apar nume precum cel al fostului director al BRD şi actualul vicepreşedinte al Volksbank, Lucian Cojocaru, cel directorului grupului BRD Dorobanţi, Dana Băjescu, al fostului şef al Poliţiei Române Liviu Popa dar şi al liderului PD-L, Vasile Blaga. Numele ultimelor două persoane apar în interceptările făcute de către anchetatori în dosar.  Din primele cercetări reiese că reţeaua a fost coordonată de trei oameni de afaceri din capitală. Este vorba despre Marius Locic respectiv fraţii Vasile şi Dumitru Creştin.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală efectuează un număr de 48 de perchezitii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.
În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către şapte învinuiţi având calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către şase funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85 milioane de Euro.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi audiate 90 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.