Jandarmii sătmăreni şi-au făcut bilanţul pe 2012

jandarmi3

jandarmi2jandarmi1

În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 12 decembrie la sediul IJJ Satu Mare, inspectorul şef al unităţii, Gheorghe Avram a prezentat bilanţul pe anul 2012 al instituţiei pe care o conduce, La întâlnirea cu presa au mai participat adjunctul inspectorului general al IGJR, gr. mr. dr. Neculai Bontic şi purtătorul de cuvânt al IJJ Satu Mare, Camelia Lucuţ. După conferinţa de presă, jandarmii şi-au prezentat noua ţinută de intervenţie achiziţionată în lunile noiembrie şi decembrie.

Potrivit celor prezentate de Avram, în cursul anului 2012, contribuţia adusă de jandarmii sătmăreni la menţinerea climatului de siguranţă al comunităţii s-a concretizat prin executarea a peste 5325 misiuni specifice, în creştere cu 4%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. În ce priveşte efectivele utilizate în desfăşurea acestor misiuni se poate constata că acestea au scăzut cu 3 % faţă de anul trecut.

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel: 2942 misiuni de menţinere a ordini publice, 1414 misiuni de asigurare a ordinii publice, 515 acţiuni de intervenţie, 324 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi 130 misiuni de punere în aplicare a mandatelor de aducere.

Din cele 205 fapte de natură penală, 103 au fost constatate în mod independent şi 102 în comun cu poliţia, faţă de anul 2011, când s-au înregistrat 218 infracţiuni, din care 77 constatate în mod independent şi 141 în comun cu poliţia, fiind înregistrată o creştere cu 33,7% a infracţiunilor constatate independent şi o scădere cu 26,9% a infracţiunilor constatate în comun cu efectivele poliţiei. Din totalul de 103 fapte de natură penală constatate în mod independent, 68 au fost săvârşite şi constatate în mediul urban şi 35 au fost săvârşite şi constatate în mediul rural.

În zona de competenţă, organizaţiile sindicale, unele organizaţii politice au organizat 22 manifestări de protest, iar IJJ Satu Mare, a asigurat aceste manifestări de protest , iar pe timpul acestor acţiuni nu au fost incidente.
Pe timpul campionatului de handbal masculin şi baschet feminin al echipelor clubului CSM Satu Mare, fotbal liga a III-a, a echipei FC Olimpia 2010 Satu Mare, precum şi la meciurile de fotbal din Cupa României (faza judeţeană), efectivele de jandarmi din cadrul unităţii au asigurat măsurile de ordine publică în cooperare cu Poliţia Comunitară şi cu firme de pază acreditate, la 71 manifestări sportive, cu un efectiv de 789 jandarmi.

Cu ocazia desfăşurării campaniilor electorale desfăşurate ocazionate de alegerile locale, alegerile parlamentare, precum şi cele de demitere a preşedintelui României au fost organizate şi executate un număr de 76 misiuni cu participarea a 462 jandarmi, misiuni îndeplinite fără evenimente.
Au fost executate 6 misiuni de asigurare a ordinii şi siguranţei publice cu participarea a 607 jandarmi, pe timpul alegerilor locale, referendumul pentru demiterea preşedintelui României , alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Pentru prevenirea si combaterea muncii la negru au fost organizate şi executate la solicitarea ITM Satu Mare un număr de 45 acţiuni comune cu folosirea a 100 jandarmi. În comun cu SC Transurban SA au fost executate 34 acţiuni la care au participat 68 jandarmi, în baza protocolului încheiat între cele două instituţii.

Cu ocazia infracţiunilor constatate în anul 2012, au fost identificaţi 106 de făptuitori (83 în mediul urban şi 23 în mediul rural), faţă de 73 de făptuitori (48 în mediul urban şi 10 în mediul rural) identificaţi în perioada similară a anului trecut (crestere cu 31%). Referitor la finalitatea judiciara Avram mentionează faptul că în anul 2012 nu s-au înregistrat soluţii negative sau remiteri ale unor acte de constatare de către unităţile de parchet.

În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, personalul IJJ Satu Mare a constatat şi aplicat un număr de 7805 sancţiuni contravenţionale, înregistrându-se o creştere a acestui indicator cu 3279 sancţiuni contravenţionale faţă de anul 2011, când s-au constatat şi aplicat 4526 sancţiuni contravenţionale, adică un plus de 42% . Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 5799 sunt amenzi aplicate, reprezentând 74%, iar 2006 sunt avertismente scrise, reprezentand 26%.

Totodată, în perioada 1 ianuarie – 5 decembrie 2012, s-au făcut un număr de zece încadrări de personal din care patru ofiţeri şi şase subofiţeri obsolvenţi ai instituţiilor militare de învăţământ. În această perioadă unitatea a înregistrat şapte pierderi de personal din rândul subofiţerilor.

Pentru stimularea personalului care a obţinut rezultate deosebite în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu şi a misiunilor încredinţate au fost acordate un număr de 178 recompense constând în: 3 înaintări în grad înainte de termen, din care doi ofiţeri şi un subofiţer; 2 diplome de merit pentru un ofiţer şi un subofiţer; ridicarea unei sancţiuni disciplinare date anterior unui subofiţer; 150 mulţumiri pentru: 16 ofiţeri, 2 maiştri militari, 119 subofiţeri şi 13 personal contractual şi 22 citări prin OZU din care 7 pentru ofiţeri şi 15 pentru subofiţeri. În perioada analizată la nivelul IJJ s-au comis un număr de 7 abateri disciplinare de către 5 subofiţeri şi 2 personal contractual.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.