De la banal la artă


Cum pot fi transformate simple piese de schimb în opere de artă, unicate în felul lor şi cu un design aparte? Trebuie oare să le dăm dreptate celor care propovăduiesc arta fără limite?
O maşină de Formula 1, un uriaş pantof cu toc, o ţestoasă, un picior de dinosaur, un cap de cal, o pisică uriaşă sunt cele şase piese expuse în Galeriile „Real” la care se mai adaugă şi o paraşută uriaşă care, având dimensiuni apreciabile, a rămas „acasă”, spun organizatorii. Şi toate acestea sunt realizate din diferite piese de schimb de la maşini, într-o proporţie covârşitoare … din metal (90%), susţin „părinţii” proiectului. Cele şapte opere de artă expuse în Galeriile „Real” vin să ne convingă despre faptul că arta este capabilă să spargă bariele peste care, cu puţină vreme în urmă nu se încumeta să păşească niciun artist.

„pARTs” este tradiţionalul proiect de caritate iniţiat de Autonet Import şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în cadrul căruia, în urma unei tabere de creaţie de o săptămână, studenţii facultăţii de sculptură au realizat creaţii artistice unice utilizând ca materie primă piese de schimb. Aceste sculpturi sunt puse, începând de astăzi, 11 decembrie, în vânzare, iar fondurile astfel obţinute vor fi utilizate în scopuri caritative. Cei care îşi doresc o asemenea sculptură pot să liciteze pe site-ul www.sparepart.ro.

În conferinţa de presă de astăzi, directorul general al Autonet Import, Andrasy Zsolt, managerul Tamas Ilonczai şi directorul comercial al Galeriilor „Real”, Daniel Coţop, au trecut în revistă cele cele şapte opere de artă la care au lucrat, timp de o săptămână, un număr de şapte artişti, cu toţii studenţi ai Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca care, într-un timp relativ scurt au reuşit să transforme banalul în artă.

„Proiectul caritativ pARTs este un exemplu frumos şi nobil despre cum pot sfera afacerilor şi lumea artistică să-şi dea mâna pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de acest lucru. Scopul proiectului este de a ajuta persoanele cu dizabilităţi locomotorii care, prin medierea Organizaţiei „Caritas”, vor beneficia de scaune cu rotile şi alte echipamente importante menite să le redea mobilitatea”, a declarat Ilonczay.

Expoziţia poate fi vizitată în Galeriile „Real” până duminică, 16 decembrie, după care operele de artă vor fi duse la Cluj pentru a fi expuse şi acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.