75 de ani de aviaţie la Satu Mare


În acest an se împlinesc trei sferturi de veac de la inaugurarea primului aeroport modern la Satu Mare. Aniversarea celor şapte decenii şi jumătate de activitate aeronautică (cu mici întreruperi) a avut loc astăzi, 7 decembrie, la Aeroportul sătmărean.

La eveniment au participat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, candidatul USL pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 2, senatorul social-democrat, Valer Marian, candidatul Uniunii Social Liberale pentru un nou mandat de parlamentar în Colegiul 1 Senat, subprefectul Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, consilierul judeţean, Octavian Petric, candidatul USL pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 3, directorul Aeroportului Satu Mare, Nicolae Fechete, şefi de instituţii dar şi angajaţi ai aeroportului sătmărean.

În luările de cuvânt oficialităţile au felicitat conducerea aeroportului pentru eforturile depuse în vederea menţinerii municipiului Satu Mare pe harta traficului aeronautic naţional şi internaţional. Potrivit celor declarate de Ştef, cu ajutorul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi implicit al şefului acestei instituţii, Ovidiu Silaghi, s-a reuşit atragerea unor fonduri europene, în valoare de 15 milioane de euro, în vederea reabilitării pistei şi a clădirii aeroportului şi nu în ultimul rând, pentru modernizarea sistemului de navigaţie. „Aeroportul Satu Mare este poarta de intrare în judeţul nostru. Pentru anul viitor vom avea o serie de surprize pentru sătmăreni, surprize pe care nu doresc să le divulg la această oră. Vrem să punem aeroportul sătmărean pe harta internaţională a transportului civil şi de mărfuri”, a declarat Ştef.

Aeroportul din Satu Mare este unul dintre cele mai vechi din România. A fost înfiinţat la 15 octombrie 1936 printr-un Decret Regal, pe o suprafaţă de aproximativ 600X600 metri, pe actualul amplasament al Aeroclubului „Samus”. La 8 septembrie 1937 s-a inaugurat la Satu Mare un aeroport modern, prilej cu care a avut loc şi un miting de aviaţie organizat de către Ministerul Aerului şi Marinei. Fondurile strânse în urma organizării acestui miting au fost utilizate pentru construcţia aerogării locale. Un an mai târziu a fost finalizată construcţia hangarului şi a aerogării, iar în anul 1938, după deschiderea oficială, primul avion care a aterizat pe noul aeroport a fost un Junkers 34 care a efectuat un zbor pe ruta Cluj-Satu Mare-Oradea-Cluj. În perioada 1940-1946 aeroportul din Satu Mare a fost închis. În 1946 aeroportul se redeschide timp de trei ani, iar apoi, după ce rămâne închis timp de nouă ani, se redeschide, odată cu înfiinţarea Companiei TAROM.

În anul 1973 începe construirea pistei betonate care se inaugurează în 1975. Pe noul aeroport operau curse regulate Satu Mare-Bucureşti şi Satu Mare-Constanţa, dar şi zboruri poştale, militare şi utilitare.

În anul 1996 este declarat aeroport deschis traficului internaţional. Din 1 iunie 1997, Aeroportul Internaţional Satu Mare aderă ca şi membru permanent la Consiliul Internaţional al Aeroporturilor, organizaţie mondială cu sediul la Geneva (Elveţia).

În 1998 se inaugurează prima cursă regulată Bucureşti-Satu Mare-New York şi retur şi mai apoi cursa Bucureşti-Satu Mare-Chicago şi retur, cu escală la Amsterdam, iar mai târziu cu escală la Montreal.

În prezent pe Aeroportul Satu Mare operează Compania TAROM cu curse spre şi dinspre Bucureşti. Pe viitor, cu sprijinul CJ se doreşte aducerea de noi operatori, fiind în negociere o cursă spre Munchen (Germania).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.