USL își va asigura majoritatea în Parlament, susțin sondajele de opinie

O săptămână îi mai desparte pe români de verdictul final al alegerilor parlamentare, care va decide viitoarea guvernare. Duminică, 9 decembrie, electoratul român este chemat la urme pentru a-și alege reprezentanții în viitorul Parlament. Potrivit celor mai recente sondaje, USL își va asigura majoritatea în Parlament, intenția de vot fiind în jurul valorii de 60% pentru candidații Uniunii.

Radu Tudor alături de acad. Dinu C Giurescu, prof. Bogdan Teodorescu, sociologul Mirel Palada, director CCSB au făcut, duminică seară, la Antena, 3 analiza finală pentru scrutinul din 9 decembrie, pezentând și rezultatele a două sondaje exclusive, CSCB și CSCI, privind intenția de vot a românilor la alegerile parlamentare.

Cei care vor austeritate, concedieri, tăieri de pensii și salarii, TVA mărit, spitale închise și un stat controlat autoritar de Traian Băsescu vor vota ARD, iar cei care se opun total și fără compromisuri președintelui Băsescu și felului în care acesta a guvernat țara cu 6 guverne Boc și Ungureanu, vor vota USL.

Astfel, potrivit sociologului Mirel Palada, pe baza celor care se estimează că vor veni la vot, respectiv 48%, sondajul CCSB estimează că 62% vor vota cu USL, 17% vor alege candidații PDL/ARD, în scădere de la 19%, în timp ce PP-DD obțin 10%, iar UDMR 5%. Potrivit sondajului telefonic, realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, în perioada 22-26 noiembrie 2012, o surpriză ar putea veni din partea PER, rezultatele indicând o creștere la 4% în intenția de vot a românilor.

Rezultele sondajului CCSB sunt comparabile cu cele ale CSCI, unde USL ar obține 61% din voturi, ARD – 19%, PP-DD 12% UDMR – 5%.

Viitorul Parlament se prefigurează a fi format din parlamentari USL, ARD, PP-DD și UDMR.
Directorul CCSB Mirel Palada a precizat însă că unii subiecți ai interviurilor au tendința de a declara că îi susțin pe cei care se prefigurează în învingător, deși este foarte posibil ca cel intervievat fie să voteze alt partid, fie să nu se prezinte la urne.

Palada a explicat și că distribuția mandatelor va aduce un ușor avantaj pentru USL, care va beneficia de o așa-numită „primă majoritară” ce-i va permite să obțină aproximativ 61 la sută din locuri în Parlament, în timp ce ARD va lua în final circa 20 la sută din mandatele parlamentare.

Ceea ce ar putea conduce la modificarea rezultatelor estimate, ar fi o prezență mai scăzută la vot, „spre limita de jos a lui 40 la sută”, a mai precizat Mirel Palada.

www.dcnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.