Nu lăsa violenţa să te transforme în infractor

În cadrul acestei campanii poliţişti de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii de la IPJ Satu Mare şi ai Compartimentului de Proximitate de la Poliţia Municipiului Carei, au organizat o acţiune informativ-preventivă la Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” din Carei. La acţiune au participat 75 de elevi din clasele a IX-a şi opt cadre didactice, invitatul special al poliţiştilor fiind Daniel Cheţe, consilier în cadrul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

Poliţiştii le-au vorbit elevilor despre infracţiunile care se comit mai frecvent în rândul minorilor, despre tentaţia elevilor de a se remarca, de a fi „altfel” sau de a adera la un grup, dorinţe fireşti, normale, dar care ating uneori, în lipsa unor repere morale corecte, sfera delincvenţei şi a infracţionalităţii.

Consilierul de probaţiune le-a explicat elevilor care sunt cele mai frecvente pedepse aplicate minorilor, pedepse neprivative de libertate, acordate gradual, în funcţie de istoricul personal şi infracţional al persoanei în cauză, subliniind rolul Serviciului de Probaţiune în menţinerea infractorilor cu un grad de periculozitate mai redus în libertate, o libertate condiţionată de îndeplinirea unor sarcini.

Punctul de interes major l-a constituit prezentarea filmului educativ „Cheia e la tine!”, în care personalităţi sportive de talie mondială (Lucian Bute şi Andreea Răducanu), îi îndeamnă pe tineri să-şi atingă idealurile prin muncă susţinută şi prin perseverenţă şi să nu renunţe la şcoală, chiar dacă visul lor pare că nu necesită prea multă educaţie.

Absenteismul, asocierea cu persoane nepotrivite, uneori chiar recidiviste, consumul de alcool, comportamentul violent, sunt factori de risc în trecerea de la devianţă la delincvenţă şi infracţionalitate, poliţiştii subliniind importanţa acestor aspecte, îndemnând totodată elevii să facă acele alegeri corecte, gândindu-se la viitorul lor şi nu doar la satisfacţia imediată oferită de actul infracţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.