Poliţiştii de investigaţii criminale au reţinut doi tineri suspectaţi de furturi din bancomate

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat principalii suspecţi în cazul sustragerii de sume de bani din bancomate, prin montarea unui dispozitiv ce permitea lipirea bancnotelor şi ulterior furtul lor. Suspecţii, doi tineri cu vârste de 21 şi 25 de ani, sunt încarceraţi în Arestul Inspectoratului, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii au stabilit, în urma probelor administrate în cauză, că cei doi suspecţi, Eugen L., de 21 de ani, din Vetiş şi Adrian C., de 25 de ani, din Bacău au comis trei furturi şi două tentative de furt din bancomatele aparţinând unor unităţi bancare din municipiul Satu Mare.

Asupra tinerilor, poliţiştii au găsit dispozitivele metalice confecţionate pentru acoperirea fantei de eliberare a banilor din bancomate, pe care aceştia le-au montat în cinci locaţii din municipiu, reuşind să sustragă astfel 1.500 lei.

Practic metoda utilizată a constat în acoperirea fantei bancomatului cu o baghetă metalică, ce avea aplicată pe verso bandă dublu adezivă şi clei pentru prinderea şoarecilor, captând astfel sumele solicitate de clienţi.

Pe numele celor două persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de furt calificat poliţiştii au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, instanţa urmând a fi sesizată cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pentru a evita situaţiile în care sătmărenii pot cădea victime ale unor asemenea infracţiuni de furt, poliţiştii recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

Înainte de a introduce cardul în cititorul ATM-ului verificaţi dacă există piese detaşabile pe cititorul de card sau dacă există o anexă recent adăugată pe tastatură sau pe dispozitivul de eliberare a banilor.

Dacă există orice urme reziduale de clei în zona tastaturii sau a cititorului de card se ridică suspiciunea ca aparatul să fi fost recent pregătit pentru fraudare.

Verificaţi partea de sus a aparatului, dacă există obiecte ce în mod normal nu au ce căuta în respectivul spaţiu (chiar un pachet de ţigări, o carte, o doză de răcoritoare), există posibilitatea ca acestea să ascundă camere video miniaturale destinate a capta codul PIN tastat.

În momentul în care introduceţi codul PIN acoperiţi tastatura cu mâna liberă, astfel încât să nu permiteţi vizualizarea codului de către o altă persoană sau de către o cameră video montată deasupra tastaturii.

Este foarte important ca în momentul în care aţi derulat întreg demersul şi totuşi nu reuşiţi să scoateţi suma de bani solicitată, să nu părăsiţi zona bancomatului până la soluţionarea situaţiei. Apelaţi numărul afişat pe aparat pentru clarificarea pe loc a situaţiei operaţiunii bancare nereuşite, iar dacă se exclud situaţii de genul lipsă de fonduri, card nefuncţional, expirat, bancomat off-line, toate aceste ipoteze afişate în clar pe ecranul bancomatului, apelaţi de îndată numărul de urgenţă „112”. În ipoteza în care părăsiţi zona, persoana care a stat la pândă în scopul fraudării, în lipsa altor pericole, vine şi recuperează dispozitivul de captare, cu tot cu banii dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.