Au trecut nouă decenii de la moartea lui Vasile Lucaciu

Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Lucaciu” din Carei, comemorează joi, 29 noiembrie, 90 de ani de la moartea celui care a fost pr. dr. Vasile Lucaciu, personalitate marcantă atât în plan spiritual şi politic cât şi în domeniul învăţământului românesc din acea perioadă. Cu acest prilej, şcoala careiană care îl are ca patron spiritual, organizează o serie de manifestări.

Evenimentele vor debuta de la ora 12.00 cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia marelui patriot din faţa Şcolii “Vasile Lucaciu” din Carei, vor continua în curtea instituţiei cu luări de cuvânt şi un scurt program artistic urmând ca apoi să aibă loc o lansare de carte în sala festivă, urmată de discuţii libere.

Titlul cărţii este “Preotul dr. Vasile Lucaciu, părinte spiritual în clepsidra vremii”, avându-i ca autori pe Alina Mocanu, Daniela Ciută şi Nicoleta Latiş.

„Eu nu sunt decât o picătură din valurile fluviului omenirii
Şi nu interesează picătura ci fluviul „ spunea tribunul.

Personalitatea lui a depăşit barierele timpului, râuri de cerneală curgând pe filele ce alcătuiesc numeroasele apariţii editoriale având ca element central “leul de la Şişeşti”.

Prima parte a cărţii evocă şi rememorează personalitatea unui făuritor de imagini, a unui om politic ce a găsit porţi şi a modelat destine, după care sfera abordată este mult mai luminoasă şi mai strălucitoare prin prezenţa dascălilor, a învăţăceilor şi a gândurilor transmise peste ani.

Poate aţi auzit de Monseniorul Cosma, prelatul papal Ludovic Vida, pr. Alexandru Raţiu, renumitul chirurg, Cornel Toader, istoricul Francisc Pal, profesorul Matei Francisc, component al lotului olimpic român de gimnastică de la Olimpiada din 1936, profesorul Gh. Chiş, membru al Academiei Române, Salvator Cupcea, Silviu Lung, prof. univ. dr. Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj, prof. Ioan Condor sau medicul colaborator al Casei Albe, dr.Szolomayer Joseph şi vă puneţi întrebarea firească: ce au în comun aceştia toţi cu evenimentul de joi, 29 noiembrie ?

Sunt doar o parte din absolvenţii şcolii careiene care îl are ca patron spiritual pe Vasile Lucaciu, formaţi de dascălii de renume ce le-au indrumat paşii de-a lungul anilor şi toate acestea datorită indârjirii şi perseverenţei celui ce a militat pentru posibilitatea existenţei unui învăţământ în limba română în acest colţ de ţară.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.