Preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze servicii funerare în cimitirele private


Patriarhia Ortodoxă Română le interzice preoţilor să oficieze înmormântări în cimitirele private. Un asemenea cimitir privat funcţionează şi în municipiul Satu Mare, pe Drumul Careiului. Practic, hotărârea luată de înaltele feţe bisericeşti nu face decât să reducă drastic cifra de afaceri ai administratorilor acestor locuri de veci.

Părintele Ioan Socolan, protopopul ortodox de Satu Mare, atrage atenţia credincioşilor că, potrivit tradiţiilor şi rânduielilor bisericeşti slujbele legate de cultul morţilor trebuie să se desfăşoare doar în cimitirele organizate după canoanele bisericeşti. Potrivit interlocutorului, în cadrul Conferinţei Preoţeşti de toamnă, Patriarhia Ortodoxă Română şi-a exprimat dezacordul cu privire la înfiinţarea cimitirelor private şi interzice preoţilor ortodocşi oficierea serviciilor religioase în aceste cimitire.

„Înainte de 1989, fiecare sat dar şi oraş avea cimitire care erau administrate de biserică. În prezent aceste locuri sunt administrate unele de biserică iar altele de Primării. Şi noi în Satu Mare avem un cimitir privat pe Careiului şi am înţeles că se mai construieşte unul. Noi ce putem să facem? Primăria le-a dat acordul. Noi nu dorim decât să se revină la tradiţiile acceptate de biserica ortodoxă”, a declarat Socolan.

Potrivit unor sătmăreni, în cadrul slujbelor religioase, preoţii au început deja să atragă atenţia credincioşilor să nu îşi rezerve locuri de veci în cimitirele private şi anume în Cimitirul Ecumenic „Înălţarea” de pe Careiului pe considerentul că Patriarhia le-a interzis să oficieze serviciile funerare în acel loc.

Întrebată cu privire la hotărârea Patriarhiei Ortodoxe Române, administratoarea Cimitirului Ecumenic „Înălţarea” din Satu Mare, Mariana Savin, ne-a declarat că „este o hotărâre absurdă însă mie nu îmi permite nici religia şi nici educaţia să discut în contradictoriu cu preoţii. Au spus în biserici că eu funcţionez ilegal. Vreau să vă spun că legea din România mi-a permis să înfiinţez acest cimitir dar se pare că pe ei îi deranjează acest lucru. Am toată documentaţia necesară pentru a putea funcţiona. Am înţeles că şi ei ar vrea să înfiinţeze un cimitir în Balta Blondă şi de asta îi deranjează. Cine sunt aceşti „ei”? Gorgan şi Socolan, dar de acest lucru puteţi să vă interesaţi şi dumneavoastră. Spun încă odată. Am toate aprobările necesare şi nu funcţionez ilegal”.

Cimitirul Ecumenic „Înălţarea” are 9.848 de locuri şi se întinde pe o suprafaţă de 8,15 hectare. Investiţia mai cuprinde o parcare pentru 100 de maşini, un columbariu, sală de ceremonii funerare, sală de pomeni, magazin de flori şi lumânări, birouri şi anexă gospodărească.

37 Comentarii la "Preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze servicii funerare în cimitirele private"

 1. acoria   23 noiembrie 2012 at 6:55 pm

  doamna Zavo, dai faliment!!!!!

  Răspunde
  • Cristi   23 noiembrie 2012 at 7:09 pm

   Nu cred ca exista grad de comparatie si cred ca ar trebui sa va abtineti de la atatea rautati!Macar a dat ocazia oamenilor sa mearga intr-un cimitir civilizat,nu ca si in celelalte unde iti calci mortii in picioare!

   Răspunde
  • Podina Cristian   8 august 2013 at 10:16 pm

   sunt podina cristian si mi-am inmormintat mama 57 ani fara preot ortodox in 04 08 2013 ti se pare normal (a cotizat 37 ani bisericii)bani si suflet a fost o crestina adevarata

   Răspunde
  • Podina Cristian   8 august 2013 at 10:19 pm

   va doresc doar sanatate si sa nu fiti pusa in situatia mea in care am fost nevoit sa ma rog de un preot greco-catolic sa vina sa-mi ingroape mama

   Răspunde
 2. ghita   23 noiembrie 2012 at 6:21 pm

  de cind popi fac legi si la cimitire nu le ajung bani pt masini de zeci de mii de euro cu care se plimba

  Răspunde
 3. maria   23 noiembrie 2012 at 7:38 pm

  Eu cred ca le este frica de concurenta.
  Oamenii nu ar trebui sa se lase pacaliti de "tradiţiile şi rânduielile bisericeşti", invocate de preoti. Cred ca ar fi timpul ca si noi romanii sa avem parte de un cimitir ce asigura conditii si servicii decente.

  Răspunde
 4. Ana   23 noiembrie 2012 at 7:57 pm

  Bineinteles ca le este frica de concurenta si preotiilor se pare ca nu le mai ajung veniturile.Ar trebui sa le fie rusine ca denigreaza asa un om minunat,in loc sa indemne oamenii sa fie uniti si sa aprecieze adevaratele valori.Rusine!!!!

  Răspunde
 5. Sandu   23 noiembrie 2012 at 8:25 pm

  Acest cimitir functioneaza conform standardelor europene. Primaria a emis Autorizatia de functionare,deci cimitirul functioneaza LEGAL,asa ca nu cred ca preotii trebuie sa decida unde sa ne ingropam mortii.
  Daca nu vor veni ei sa oficieze vor veni alti preoti,nu cred ca vor ramane mortii neingropati .

  Răspunde
 6. sophia   23 noiembrie 2012 at 10:40 pm

  Domnule Socolan, ar trebui sa intelegeti odata pentru totdeauna ca epoca in care onor biserica,de diferite orientari,facea jocurile pe plan politic,economic,etc.,a trecut.Nu sunteti decat niste functionari publici,platiti din banii nostri si sunteti obligati sa va faceti meseria oriunde sunteti chemati.Orice alta discutie pe marginea acestui subiect nu-si are rostul.Doar ca ,oricum,la foamea de bani pe care o aveti,veti oficia slujbe si in cimitirele private.Poate ca tariful va fi mai mare,dar …la urma urmei,ce mai conteaza…

  Răspunde
  • podina   8 august 2013 at 10:03 pm

   uite ca mama a ramas fara preot ortodox am chemat un preot greco-catolic

   Răspunde
 7. ursu'   25 noiembrie 2012 at 10:41 pm

  da ce-i cu tampenie asta

  Răspunde
 8. EuEU   25 noiembrie 2012 at 10:42 pm

  Parinte….sa ma ierte Dumnezeu, da nu va mai saturati de bani…

  Răspunde
 9. Mia   26 noiembrie 2012 at 4:20 pm

  Parinte , vreti sa ne inmormintati cu ginerele dvs. in apa la Balta Blonda sa putrezim mai
  repede sa puteti sa revindeti acelasi mormint de mai multe ori? Rusine.

  Răspunde
  • podina   8 august 2013 at 10:05 pm

   este ilegal acel cimitir de ce nu apare pe internet?

   Răspunde
 10. Andrea   26 noiembrie 2012 at 3:28 pm

  Suntem in postul Craciunului, ar trebui sa aveti alte preocupari nu sa incitati la ura parinte.Va folositi de biserica pentru a va apara interesele, doamna Savin cum sa se apere?

  Răspunde
 11. Aurel,   26 noiembrie 2012 at 3:36 pm

  Parinte, nu o cunosc pe doamna care a infiintat cimitirul de care va este atit de frica. Mi-ati trezit curiozitatea, am sa-l vizitez, dar cred ca doamna are mai mare credinta decit dvs. Ar trebui sa-i cereti scuze sa va poata ierta Dumnezeu,daca mai credeti in el.

  Răspunde
 12. Valer   26 noiembrie 2012 at 3:40 pm

  Parinte, nu este nici o problema daca nu ne inmormintati unde vrem noi,sunt alti preoti care costa mai putin . Ne faceti un serviciu.

  Răspunde
 13. Vera   26 noiembrie 2012 at 3:50 pm

  Felicitari doamna Savin, le dati prin comentariul dvs. o lectie de etica. Suntem alaturi de dvs.

  Răspunde
 14. Mihalela   26 noiembrie 2012 at 3:59 pm

  Vreau sa stiu ce faceti cu banii nostri, ca biserica nu o terminati,dar parcul de masini vi se mareste si multe altele….Rusine

  Răspunde
 15. Andrei   26 noiembrie 2012 at 4:04 pm

  Nu mai avem nevoie de luminarile dvs.sfintite si scumpe de proasta calitate. Pe cei pe care i-am inmormintat cu ani in urma fara ele nu au ajuns in Rai? Nu mai introduceti lucruri sa ne jupuiti de bani.

  Răspunde
 16. Sanda   26 noiembrie 2012 at 4:06 pm

  Daca trimisii Domnului se comporta asa in casa domnului nu ne mai vine sa mergem la biserica.

  Răspunde
 17. Doru   26 noiembrie 2012 at 4:11 pm

  Daca faceti un cimitir ca cel de pe Careiului si la preturile mici pe care le practica ei poate mai aveti sanse sa va ierte Dumnezeu. Grabiti-va.

  Răspunde
 18. Gigel   26 noiembrie 2012 at 4:15 pm

  Parinte mai puteti sa va uitati in ochii oamenilor dupa ce le folositi banii in scopuri personale?

  Răspunde
 19. Leontina   26 noiembrie 2012 at 4:24 pm

  Ar trebi doamna Savin sa nu va lase sa intrati pe trenul ei,parinte Socolan si ginerele.Ceilalti preoti ortodocsi nu o vor trada fiti siguri. Veti face inmormintari si pe marginea santului daca va vom chema si plati bine.

  Răspunde
 20. Olli   22 ianuarie 2013 at 9:20 pm

  Atata vreme cat imi achit taxele la biserica , Biserica Ortodoxa trebuie sa ma ingroape unde imi permite Statul Roman. RUSINE ! Sunteti in slujba noastra, noi va platim taxele, asa ca, ne ingropati unde dorim noi !

  Răspunde
  • podina   8 august 2013 at 10:09 pm

   uite ca nu vor mama a ramas fara preot l-au amenintat ca-l dau afara si nu a venit

   Răspunde
 21. Pioneer390   31 martie 2013 at 11:13 am

  I-l cunosc pe d-l Socolan cam de multisor, cum zicea si Mihaela, i se cam mareste parcul de masini, in conditiile in care inainte de a incepe constructia bisericii avea o Dacie 1310, iar acum…. Intzeleg ca nevatsa lui e croitoreasa de haine bisericesti si alea sunt scumpe, dar si p mine m-a fentat de cateva ori cu banii cand am fost cantor in locul lui Tzinca Petre. Cica un cantor primeste 30% din c da credinciosii, dar d multe ori nu primeam nici 15%. Si ma mai intreb de unde are bani pt vizite in America la fiica ei care sta la 16000 de km distantza langa San Francisco, excursii in Europa, la ei cum de e mai mare mila Domnului? Cum zicea dumnealui ca "pasarile nu ara nici nu secera si tot au c manca", referitor sa nu fim lacomi, apoi dumnealui cum ar putea fi numit?

  Răspunde
 22. vio   28 mai 2013 at 9:26 am

  Stiati ca aveti nevoie de rovinieta pentru a ajunge la cimititul privat "Inaltarea"? Eu nu fac deosebire intre confesiuni , dar mi s-ar fi parut corect sa fie instiintati enoriasii satmareni de faptul ca au nevoie de rovinieta ptr autoturisme. Primaria cand a dat avizul pentru acest cimitir nu s-a gandit la acest aspect? Sunt foarte revoltata ptr acest neajuns major (ptr cei cu venituri mici). Am participat la o inmormantare si mi-a venit o amenda de 250roni – adica 30% din pensie.

  Răspunde
 23. diu   7 august 2013 at 6:56 pm

  nu mi-i se pare normal ca sa inceapa preotii sa faca acuma legi ,daca eu vreau sa ma inmormanteze preotul in curtea casei in spatele gradinei eu cred ca acesta ar fi obligat sa vina chiar si acolo ca doar le platesti in fiecare an cotizatie, deci daca eu vreau intr-un cimitir privat frumos amenajat si mult mai ieftin el are obligatia sa vina acolo

  Răspunde
 24. ionel   8 august 2013 at 9:15 am

  Preoti is mai mari afaceristi decat bisnitati sper cand va veni ziua in care vom fi judecati sa nu le sara lor randu hehe

  Răspunde
 25. VASILE   8 august 2013 at 4:08 pm

  mai este loc de comentat, cand vezi ce puternic este SC BISERICA ORTODOXA ROMANA SRL ???

  Răspunde
 26. gina   9 august 2013 at 10:39 pm

  va rugam sa ne prezentati autorizatia de functionare si aprobarile de la mediu pentru cimitirul dvs.de la Balta Blonda, parinte Socolan.

  Răspunde
  • Podina Cristian   10 august 2013 at 9:00 am

   este secret mare acolo,mama a ramas fara preot ortodox la inmormintare a venit un preot greco-catolic

   Răspunde
 27. Podina Cristian   10 august 2013 at 9:04 am

  cand o corabie se scufunda toti sobolanii se ineaca protopop socolan din cauza dv mama a ramas fara preot la inmormintare

  Răspunde
 28. marcocean   10 august 2013 at 9:43 am

  cu preoti ca el as face un canal somes-marea neagra

  Răspunde
 29. GETA   12 august 2013 at 11:10 pm

  Bravo Soco perntru predica frumoasa de duminica despre birfa si birfitori. Am inteles unde vrei sa ajungi ca am citit Satmareanul. Culmea ca si curatorii tai au inteles si comentat totul..

  Răspunde
 30. veta   12 august 2013 at 11:23 pm

  Cimitirul INALTAREA se adreseaza celor care au un cult pt. morti ,pt. frumos, nu se doreste sa se calce pe mormimte, dar aceasta nu are importanta pt. dvs.,bani sa iasa. Un cimitir spune foarte mult de arta si civilizatia unui popor a unui oras,dar la Soco numai banii conteaza, ce cultura? ce civilizatie? Baaa. măăăăăăăăă samd.

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.