Campania „Tu decizi! Votează legal !” în punctul de trecere a frontierei Petea


La Satu Mare continuă acţiunile de informare şi responsabilizare a cetăţenilor cu drept de vot în scopul respectării normelor legale ce reglementează desfăşurarea procesului electoral. De această dată activităţile preventive s-au derulat în punctul de trecere a frontierei Petea, mesajul campaniei „Tu decizi! Votează legal” ajungând la toţi turiştii care au tranzitat zona.

Acţiunea a fost organizată de reprezentanţii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor în teritoriu, poliţişti de frontieră, jandarmi, poliţişti ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Secţiei 3 Poliţie Rurală Satu Mare. Astfel, în punctul de frontieră Petea, pe sensul de intrare în ţară, cetăţenii români au fost informaţi asupra prevederilor campaniei derulate în contextul alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie.

Poliţiştii şi jandarmii au distribuit cetăţenilor materiale informative, recomandându-le să voteze legal, fără a se lăsa influenţaţi de mita electorală, în oricare din formele sale. Mesajul „Tu decizi ! Votează legal!” era cunoscut de altfel la Petea, din cuprinsul afişelor suport ale campaniei amplasate anterior de poliţiştii de frontieră, la intrarea în ţară, în locuri cu grad ridicat de vizibilitate.

Nu numai cetăţenii români ce au tranzitat punctul de frontieră au fost informaţi cu privire la consecinţele nerespectării legislaţiei în vigoare, ci şi locuitorii unui cartier din comuna Dorolţ, unde, de asemenea, au fost distribuite materiale informative editate de MAI.

De altfel, informarea locuitorilor din zona rurală reprezintă o prioritate pentru poliţiştii secţiilor de poliţie rurală şi ai posturilor comunale de poliţie, ce vor continua acţiunile preventive şi la acest final de săptămână, mai ales în zona pieţelor şi a târgurilor de ţară.

Vă reamintim că prevederile legale conform cărora promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţeleg acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.