Elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, implicaţi într-un proiect de cercetare transdisciplinară


În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2012, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă în parteneriat cu Siveco România şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” au implementat proiectul „Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor cunoaşterii”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În proiectul care se desfăşoară la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” sunt implicaţi 26 de elevi şi 13 profesori din echipa Multitouchcnme ai şcolii. Prezentarea mai detaliată a acestei iniţiative de cercetare a avut loc astăzi, 15 noiembrie, la sediul colegiului sătmărean. La „ora deschisă” au participat şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, inspectorul general al IŞJ Satu Mare, Mariana Roman, inspectorul general adjunct, candidatul USL în Colegiul 2 Senat, acad. dr. Virgil Enătescu, dar şi elevi şi profesori ai şcolii.

Obiectivul principal al proiectului este de a creşte accesul la un învăţământ de calitate prin intermediul unor demersuri inter şi transdisciplinare orientate către dezvoltarea competenţelor solicitate de societatea modernă şi prin optimizarea procesului educaţional prin utilizarea TIC, inclusiv tehnologiile multi-touch. Beneficiarii acestui proiect sunt elevii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de nivel liceal din ţară.

Vă reamintim că în anul 2010, instituţiile organizatoare au desfăşurat un curs cu tematica proiectului, urmat, în anul 2011, de un concurs național de proiecte inter și transdisciplinare.
La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare s-a constituit, din elevi şi profesori ai şcolii, echipa Multitouchcnme care a participat la concurs cu proiectul „Omul de la Pământ la Cer – Zbor – Aviație – Univers ». Proiectul este coordonat de către Georgeta Cozma, profesor de Limba şi literatura română.

Evaluarea a fost realizată de către specialişti în domeniu cu 100 de puncte proiectul situându-se astfel pe locul întâi într-o competiţie în care au fost înscrise 135 de proiecte.

În urma câştigării acestui proiect şcoala beneficiază de instalarea unui laborator multi-touch cu toată logistica aferentă acestuia, operaţiune desfăşurată în luna august a acestui an. Potrivit celor declarate de directorul şcolii, Ioan Pop, valoarea proiectului este de 45.000 euro.

În perioada 20-22 septembrie 2012, la Sinaia, a fost organizat cel de-al şaselea atelier de lucru organizat în cadrul proiectului Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii, unde s-a dezbătut metodologia de implementare a tehnologiei multi-touch în şcoli. La această întâlnire au participat opt profesori de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

În perioada 5-7 noiembrie 2012 s-a desfăşurat conferinţa finală a proiectului, eveniment în cadrul căruia au fost diseminate rezultatele şi bunele practici dobândite pe parcursul acestui proiect.

Atelierul de lucru regional este organizat de SIVECO ROMANIA, care este partener 1 în cadrul proiectului alături de Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (UMPFE-MECTS), în calitate de beneficiar, şi de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP), în calitate de partener 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.