Cine va câștiga în fiecare colegiu. Simulare computerizată a votului din 9 decembrie

O hartă interactivă realizată pentru site-ul DeCe News permite prognozarea rezultatelor la parlamentare, pe baza unei simulări computerizate a votului din fiecare colegiu. Rezultatele simulării arată că USL va obține 50, 14 la sută din voturile exprimate, cu care va câștiga peste 60 la sută din mandatele de parlamentar. ARD va lua 24,1 la sută din voturi, ceea ce îi asigură doar 22 la sută din mandate. PP-DD va lua între 9-10 la sută din mandate, iar UDMR va trece pragul electoral. Harta interactivă permite utilizatorilor să afle distribuția votului prognozată pentru fiecare colegiu.

Pentru realizarea simulării au fost folosite informațiile cu privire la votul politic de la alegerile locale din iunie 2012 pentru consilieri județeni (http://www.beclocale2012.ro/), precum și influențele rezultate în urma referendumului pentru demiterea președintelui din 29 Iulie 2012. Rezultatele primare au fost ponderate folosindu-se experiența unui grup de experți, astfel încât s-a modelat comportamentului electoratului în perioada dintre alegerile locale și cele parlamentare.

Algoritmul de calcul folosește metoda “D’Hondt”

Simularea a fost efectuată de către o echipă de informaticieni condusă de Iustin Tănase, folosind experiența acumulată în pregătirea și derularea campaniilor, începând cu 1992.

Pentru obținerea rezultatelor simulării s-a folosit algoritmul descris în articolul 49 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

Algoritmul descris în lege se bazează pe metoda “D’Hondt”, cea mai cunoscută metoda de distribuire a mandatelor, elaborată de juristul și matematicianul belgian Victor D’Hondt în 1878 și utilizată încă din 1899, prin care sunt favorizate, la redistribuire, partidele care acumulează un număr mai mare de voturi.

Datorită hibridului electoral inventat în 2008, ne aflăm în situația în care un număr mare din mandatele rezultate în urma procesului de redistribuire sunt alocate prin suplimentarea numărului de locuri în cele două Camere.

Pentru realizarea harții s-au folosit datele puse la dispoziție de către Political Colours of Romania (http://www.politicalcolours.ro/).

Citeste aici restul stirii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.