Ministrul Ovidiu Silaghi răspunde acuzaţiilor aduse de ANI

„Referitor la comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate din data de 9 noiembrie 2012 privind faptul că mă aflu în stare de incompatibilitate, precizez următoarele: nu pot să nu remarc faptul că raportul Agenţiei Naţionale de Integritate a devenit public exact în ziua lansării candidaturii mele pentru alegerile parlamentare. Nu pot să nu remarc faptul că Agenţia Naţională de Integritate a ţinut să informeze în prealabil mass-media, deşi, conform procedurilor ar fi trebuit, în primă instanţă, să fie informată persoana vizată. Ţinând cont de modul de acţiune al Agenţiei Naţionale de Integritate, nu pot decât să constat că este unul de natură pur politică, lipsit de profesionalism şi profund antidemocratic”. Declaraţia a fost făcută astăzi, 9 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi, 9 noiembrie, de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi.

Ministrul Silaghi este acuzat, aşa cum reiese din comunicatul ANI, de existența unei diferenţe semnificative între modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada 7 mai-15 octombrie 2012.
„Ţin să precizez că aşa zisa diferenţă „semnificativă” de bani nu există deoarece pentru conturile deschise la BCR ale Arianei Silaghi, suma era trecută în declaraţia de avere de la începutul mandatului meu de ministru. Astfel, soţia mea, Ariana Silaghi, a depus în perioada 9-10 mai 2012, suma de 90.000 lei într-un cont bancar. Ulterior, această sumă a fost schimbată în euro şi a fost depusă într-un cont de valută în data de 28 mai 2012, o depunere în sumă de 9.500 euro, respectiv, în 29 mai 2012, în sumă de 9.500 euro. O simplă conversie a acestor sume probează că este vorba despre aceleaşi sume extrase în lei şi transformate şi depuse în euro şi precizate în declaraţia mea de avere la secţiunea „Plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate”. Am două conturi aferente aceluiaşi card, cu descoperire de card, pentru lei cu limita de 11.000 lei, şi pentru euro, cu limita de 5.000 euro. În data de 18 august 2012, pentru plata unor servicii hoteliere, a fost achitată suma de 2.400 de euro şi a 10.908 lei la un terminal din Spania. Suma în euro este plătită din overdraft, adică o sumă suplimentară de care te poţi atinge, în caz de nevoie”.

Potrivit celor declarate de ministrul Silaghi, toate aceste date şi precizări, precum şi extrasele de cont, au fost trimise Agenţiei Naţionale de Integritate în data de 5 noiembrie şi “conform legii nr. 176/210 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, articolul 22 alineatul (1), această instituţie trebuia să îmi trimită raportul de evaluare, iar eu să am posibilitatea de a contesta în termen de 15 zile. Am constatat că la 5 zile din momentul în care mi-am demonstrat buna credinţă, trimiţând un răspuns instituţiei ANI şi arătându-mi disponibilitatea de a mă prezenta chiar la sediul instituţiei pentru explicaţii suplimentare, aflu din presă despre aşa-zisa stare a mea de incompatibilitate, astăzi, 9 noiembrie. Funcţionarii ANI mi-au precizat că nu e nevoie de prezenţa mea sau de clarificări suplimentare. Dar au considerat necesar să informeze mass-media. Să acţioneze profund antidemocratic şi să folosească măsuri de intimidare la comenzi politice şi să nu respecte niciun temei legal tocmai din actul normativ în baza căruia funcţionează.

Ţin să vă mai precizez că nu sunt vinovat şi voi sta la dispoziţia presei şi a instituţiilor de stat abilitate pentru explicaţii şi clarificări în acest sens. Voi acţiona în judecată instituţia ANI pentru a contesta decizia, pentru acuzele nefondate şi nerespectarea termenelor legale, dar şi pentru lezarea imaginii mele publice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.