Ungaria a finalizat lucrările la pista de biciclete de pe digul Someşului

 

Președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef și primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, au participat astăzi, 8 noiembrie, la Csenger la recepția lucrărilor pe partea maghiară a pistei de biciclete care leagă Satu Mare de orașul Fehérgyarmat.

La festivitate a fost prezent președintele Parlamentului Ungariei, Kővér László, alături de vicepreședintele CJ Szabolcs-Szatmár-Bereg, Kovács Sándor, primarul orașului Fehérgyarmat, Attila Tilki, și primarul orașului Csenger, Forján Zsolt.

Președintele CJ Satu Mare, a remarcat buna colaborare între administrațiile locale din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, care au în derulare foarte multe proiecte comune. “Această pistă de biciclete este un simbol al bunei colaborări, acum putem ajunge în județul vecin și pe malul Someșului cu bicicletele. Este important acum ca România să adere la spațiul Schengen”, a spus Adrian Ștef, care a cerut sprijinul președintelui Parlamentului maghiar pentru realizarea acestui deziderat.

Președintele CJ Satu Mare a cerut sprijin și pentru proiectul șoselei expres Baia Mare-Satu Mare- Nyíregyháza, care ar ajuta la dezvoltarea economică a întregii regiuni. “Satu Mare este cel mai mare oraș din zona de graniță. Ar fi important pentru locuitorii de la frontiera cu România să fie legați de Satu Mare, deoarece Mátészalka e un oraș prea mic, iar Nyíregyháza prea departe. Sper ca domnul Kővér László să facă lobby pentru ca Guvernul ungar să sprijine această investiție”, a declarat Adrian Ștef.

Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a afirmat că își dorește continuarea parteneriatului cu autoritățile locale din Szabolcs-Szatmár-Bereg și că speră ca România să adere cât mai rapid la spațiul Schengen pentru a putea veni la Csenger pe bicicletă.

Președintele Parlamentului Ungariei, Kővér László, a declarat că speră ca România să fie primită cât mai rapid în Schengen pentru ca legăturile dintre județele de graniță să se întărească și mai mult.

Primarul orașului Csenger, Forján Zsolt, consideră că realizarea pistei de biciclete va duce la o dezvoltare a turismului în zona de graniță și speră ca pe viitor să fie promovate alte proiecte similare, cele două județe vecine având un potențial economic și turistic excepțional.

Primăria municipiului Satu Mare în parteneriat cu Direcţia pentru Protecţia Mediului şi a Apelor Tisa Superior (Ungaria) în calitate de Lider de Proiect şi partenerii asociaţi: Administraţia Naţională Apele Române, Direcţia Apelor Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Primăria comunei Vetiş şi Primăria Comunei Csenger (HU) au derulat proiectul „Pe apă şi pe două roţi pe râul Someş – HUROVELO”, finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013. Proiectul a presupus construirea unei piste de biciclişti de 40 km între Satu Mare şi Fehérgyarmat (18 km pe partea română, 22 km pe partea maghiară).

Valoarea totală a proiectului a fost de 5.633.562 euro din care: 5.587.930,15 euro, fonduri UE şi 45.631,85 euro, a reprezentat contribuţia proprie a partenerilor.

 

2 Comentarii la "Ungaria a finalizat lucrările la pista de biciclete de pe digul Someşului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.