Prezentare proiect – Magazinul social “SOMARO”


Conducerea Primăriei municipiului Satu Mare a organizat astăzi, 7 noiembrie, o conferinţă de presă la care au participat primarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica, cei doi viceprimari, dr. Radu Roca şi Marcela Papici, conducerea Organizaţiei “Caritas” Satu Mare, Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei şi reprezentanţi ai Fundaţiei “Katharina Turnauer Privatstiftung” din Austria.

Scopul conferinţei a fost găsirea de noi furnizori pentru Magazinul Social “SOMARO” din Satu Mare. Condiţiile impuse pentru noii furnizori precum şi criteriile de selecţie ale beneficiarilor se bazează pe un concept dezvoltat de fundaţia din Austria care a lansat primul magazin social la Linz, în anul 1999.

Ideea este de a realiza un supermarket care să ofere clienţilor cu venituri foarte scăzute mărfuri ce nu mai pot fi comercializate în magazin. Iniţiativa s-a bucurat de succes astfel că, în prezent, în Austria există 33 astfel de magazine sociale. Primul magazin social din România a fost deschis în octombrie 2010 şi în decursul unui an de activitate 550 familii dezavantajate social au beneficiat de serviciile “SOMARO”.

Al doilea magazin al organizaţiei este cel de la Satu Mare care în prezent are peste 100 clienţi lunar.

Proiectele curente ale fundaţiei includ sprijinirea angajaţilor aflaţi în situaţii dificile, ajutor direct pentru persoanele nevoiaşe, un program de integrare pentru persoanele afectate de fenomenul migraţiei şi programe de training în management pentru cei care administrează cămine pentru persoanele cu dizabilităţi. Fundaţia oferă sprijin financiar şi uman, suport organizaţional precum şi expertiza în anumite domenii de specialitate.

Beneficiarii acestui serviciu sunt persoanele şi familiile care au venituri sub 500 lei/membru de familie (altele decât beneficiarii de venit minim garantat) şi care se află în cel puţin două din situaţiile enumerate mai jos: persoane fără loc de muncă, familii cu mulţi copii minori în întreţinere, bolnavi cronici care necesită tratament permanent, fără de care viaţa le-ar fi pusă în pericol, persoane fără locuinţă, pensionari, persoane cu handicap (grav sau accentuat), persoane de etnie romă, familii monoparentale, tineri proveniţi din centrele de plasament (dacă nu mai beneficiază de sprijin de la alt furnizor de servicii sociale), şomeri, persoane care au executat o pedeapsă privativă de libertate, în termen de maximum 1 an de la data eliberării, dacă sunt înscrişi într-un program de reintegrare profesională.

Iată şi lista firmelor care au răspuns pozitiv invitaţiei de colaborare cu Magazinul Social: SC Santec SRL, Kaufland, SC Oana SRL, SC Liomani SRL, SC Lorimod Prodcom SRL, SC Nova Oaş SRL, SC Naturlact SRL, SC Ro Optim SRL, SC Dersidan SRL, SC Gordius SRL, Firma Hutton SRL, SC Bîtea SRL, Billa Satu Mare, SC Ludy SRL, SC Nyari SRL, SC Boer Romania SRL, SC Ardealul SA, SC Alcorom SRL, SC Noua Speranta SRL, SC Fastus Backerei SRL, SC Mueller & Prietenii, SC Bonvi Impex SRL, SC Big Pasta SRL, SC Casa Albă SRL, Penny Market, SC Varga Quattro SRL, SC Amper SRL şi SC Sam Mills.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.