Oaspete rar în Ariile Protejate ”Râul Tur”

Pe parcursul acestei săptămâni specialiștii Societății Carpatine Ardelene Satu Mare au avut ocazia să observe un uligan (vultur) pescar în Ariile Protejate ”Râul Tur”.

Uliganul pescar nu este o specie clocitoare în ţara noastră, dar traseul de migrație atinge şi regiunea noastră. Migrația de toamnă pornește din nordul Europei, unde își are zona de reproducere şi are ca ţintă Africa, acolo unde își petrece lunile de iarnă.

Aceasta este o pasăre prădătoare specializată pe capturarea peștilor. Este un maestru al pescuitului, ceea ce este posibilă datorită anatomiei adaptate la pescuit. Astfel, are picioare lungi cu labă mare cu degete puternice și gheare lungi, ideale pentru apucarea prăzii. De pe cap îi lipseşte arcada sprâncenelor proeminentă, care este tipică pentru celelalte specii de acvile. Deseori se scufundă sub apă cu întregul corp pentru a prinde peştele dorit. Nara este protejată de o lamă, care se închide înainte de scufundare. Are aripi lungi, asemănători unui pescăruş, care îi asigură un zbor îndelungat.
Cei care văd un uligan pescar în timp ce vânează au parte de o experienţă de neuitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.