Poveşti cu prinţi, prinţese, soldaţi şi fantome … în foaierul cetăţii medievale din Ardud (galerie foto)


Înţesată cu poveşti şi depănată de domni şi domniţe venite parcă din negura vremurilor demult apuse, istoria cetăţii din Ardud a căpătat astăzi, 7 octombrie, un farmec aparte. Îmbibate cu o bună doză de romantism, legendele prindeau aripi chiar sub privirile auditoriului.

La evenimentul gândit şi organizat de Partidul Naţional Liberal (PNL) şi de tinerii liberali din Ardud, au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, deputatul PNL, Viorel Buda, primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma dar şi o serie de lideri ai organizaţiei judeţene a PNL Satu Mare.

În luarea de cuvânt Ştef a apreciat acest demers ca pe o adevărată călătorie în timp având scopul de a readuce în atenţia contemporanilor, istoria acestor meleaguri. De asemenea, Ovidiu Duma i-a felicitat pe tinerii liberali care au venit cu iniţiativa organizării acestei călătorii în lumea misterelor şi legendelor, legată de istoria unuia dintre cele mai de seamă locuri de pe meleagurile Sătmărene … cetatea din Ardud.

Evenimentul pregătit de tinerii liberali, a avut menirea de a ne călăuzi într-o lume de legendă şi mister ce mai trăieşte doar în amintirea bătrânilor acelor locuri. După lecţia de istorie au urmat şi câteva momente muzicale oferite de elevi ai Casei de Cultură “Mircea Augustin” din localitate şi de invitatul special al serii, folkistul, George Negrea. Măştile veneţiene expuse în fundalul foaierului nu au făcut decât să adâncească şi mai mult misterul acestei seri.

A venit vorba de legenda pivniţelor întunecate din subsolurile cetăţii, apoi de legenda tunelului care făcea legătura între cetatea Ardud şi castelul familiei Károlyi din Carei. Însă, cea mai atrăgătoare poveste, plină de romantism dar cu un final dramatic este cea a prinţesei Vilma, fiica lui Francisc Rákóczi al II-lea. Aceasta, potrivit legendei, i-ar fi divulgat unuia dintre ofiţerii austrieci, taina cetăţii atât de bine păzită de ostaşii lui Rákóczi. Astfel, aceştia au reuşit să cucerească cetatea. Însă principele şi-a blestemat fiica, iar legenda spune că “fata mai trăieşte şi azi în tunel. Tânărul care vrea să o dezlege de blestem trebuie să sărute de trei ori toate cele trei chipuri ale fantomei, care apare în prima fază în chip de şarpe, apoi în chip de broască şi în final în chip de crăiasă”.

În continuarea legendei se spune că tânărul, după ce a trecut examenul cu cele trei fantome, trebuie să o urmeze în tunel. După care, prinţesa îi arată tot tezaurul alcătuit din arme, aur şi argint. În tot acest timp, de la începutul ritualului şi până la sfârşit, tânărul nu are voie să privească înapoi, pentru că altfel se preface într-o stană de piatră.

Evenimentul s-a încheiat cu tur în curtea cetăţii alături de Rodica Berci, care le-a povestit celor prezenţi aspecte din trecutul glorios al cetăţii.

Un Comentariu la "Poveşti cu prinţi, prinţese, soldaţi şi fantome … în foaierul cetăţii medievale din Ardud (galerie foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.