Seminar despre reutilizarea deșeurilor menajere la ”Casa Verde”


Tratarea deșeurilor menajere prin igienizare activă a fost tema seminarului de astăzi, 2 octombrie, organizat în sala de conferințe a Complexului Ecologic ”Casa Verde” din Grădina Romei.

La eveniment au fost prezenți președintele și vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef respectiv Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Elisabeta Bekessy, administratorul depozitului regional de deșeuri de la Doba, Claudiu Ardelean dar și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu respectiv persoane interesate de prelucrarea deșeurilor menajere.

Adrian Ștef a subliniat importanța căutării a noi tehnologii cu privire la prelucrarea deșeurilor menajere și asta în condițiile în care spațiul de depozitare de la Doba este limitat. Ardelean a declarat că, la nivel european dar și global, există tendința de a reduce cantitatea de deșeuri depozitate în celule gropilor de gunoi, motiv pentru care se caută tehnologii noi de prelucrare și reutilizare a resturilor menajere. ”Mai trebuie să vă spun că înființarea unei noi celule costă aproximativ 1 milion de euro. Astfel că, avem obligația să reducem cu 15% pe an cantitatea de deșeuri depozitate în celula nr. 1 de al Doba”.

Mai sceptic s-a arătat a fi Mircea Govor care le-a cerut specialiștilor prezenți rezultate palpabile. ”Există undeva în lume locuri unde se aplică această tehnologie? Dacă nu atunci discutăm doar … discuții”. La întrebarea acestuia unul dintre specialiști a declarat că această tehnologie se aplică de 8 ani de zile în Barcelona unde s-a reușit diminuarea considerabilă a resturilor menajere și prelucrarea acestora în vederea reutilizării.

Potrivit acestuia ”tehnologia despre care vă voi vorbi a fost prezentată și în 19 iunie 2012, la conferința intitulată ”Adoptarea unei politici global-europene a deșeurilor” ținută la Parlamentul European. În prezent instalații de prelucrare a deșeurilor bazate pe această tehnologie funcționează în Barcelona (Spania), Salamanca (Spania), Italia, Maroc și Argentina. Instalația separă deșeurile în câteva elemente componente după cum urmează: fibră organică, materiale combustibile (lemn, piele, textile, etc.), plastic, PET-uri, aluminiu, metale feroase și ceramică, sticlă, etc. După separare, aceste deșeuri sunt reutilizate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.