Biblioteca Județeană sărbătorește ”Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”

Luni, 1 octombrie, la cea de-a 21-a celebrare a zilei internaţionale dedicate persoanelor vârstnice, Biblioteca Județeană (BJ) Satu Mare organizează o activitate cu și pentru seniori. Activitatea se va desfășura cu începere de la orele 12.00, în Sala multimedia și va avea ca principal obiectiv înființarea unui club al pensionarilor. În acest fel, biblioteca sătmăreană le va oferi seniorilor un spațiu pentru întâlniri și socializare, într-un cadru prietenos, plăcut și stimulativ pentru lectură, cultură și creație. Tipul și programul activităților ce se vor desfășura în cadrul clubului nou creat se vor stabili ulterior de către membri și cu acordul reprezentanților bibliotecii.

Această inițiativă, unanim împărtășită, aparține pensionarilor care au absolvit cu succes cursurile de inițiere în utilizarea calculatoarelor, organizate de BJ Satu Mare.

”Alături de trainerii bibliotecii, Raluca Istrate şi Bianca Ciceo, 25 de cursanţi seniori şi-au depăşit teama de necunoscut şi au făcut primii paşi în lumea Internetului. Astăzi ei pot comunica cu familia şi cu prietenii şi au acces la informaţii prin intermediul Internetului. Uniunea Europeană a declarat anul 2012 – ”Anul Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii”, iar persoanele de vârsta a treia sunt o parte importantă a utilizatorilor serviciilor noastre, astfel că, în stabilirea politicii instituţiei, noi ţinem cont de nevoile specifice ale celor care ne trec pragul. Este important ca oamenii să se simtă utili şi să aibă un ţel în viaţă. De aceea biblioteca publică își ia în serios rolul de promotor al alfabetizării informatice şi îşi propune să ajute pensionarii să devină cetăţeni ai lumii virtuale prin programele de iniţiere pe care le desfăşoară. Toate acestea au fost posibile datorită Programului Naţional ”Biblionet” din cadrul căruia BJ face parte şi care a pus la dispoziţia comunităţii un Centru de formare dotat cu echipamente IT şi programe de ultimă generaţie”, a declarat Angela Câmpian, directorul interimar al BJ Satu Mare.

Pentru a facilita accesul unui număr cât mai mare de utilizatori seniori la serviciul ”Biblionet”, biblioteca asigură accesul gratuit la calculatoare conectate la Internet, de luni până vineri, în intervalul orar 09.00-12.00, pentru această categorie de utilizatori. Persoanele care apelează la acest serviciu beneficiază și de asistență și îndrumare din partea bibliotecarilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.