Taxa specială de salubrizare va fi eliminată din 1 ianuarie 2013


În ședința ordinară de astăzi, 27 septembrie, consilierii locali au votat abrogarea unei hotărâri din 2009, prin care se instituia taxa specială de salubrizare și care trebuia plătită la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) Satu Mare. Cu toate acestea, potrivit evidențelor instituției, confirmate astăzi și de către directorul DITL, Iosif Drimuș, această taxă nu a fost plătită decât de aproximativ două treimi din populația municipiului Satu Mare.

Mai mult decât atât, sătmărenilor care nu plăteau taxa specială de salubrizare nu li se eliberau adeverințele fiscale, chiar în condițiile în care aceștia își plăteau toate celelalte impozite către bugetul local. Discuția pe marginea abrogării acestei taxe a născut tensiuni în rândul consilierilor locali. Astfel cei de la UDMR susțineau necesitatea acestei taxe motivând că trebuie găsită o altă soluție prin care sătmărenii care nu achită acea sumă să fie într-un mod sau altul constrânși să o facă de acum încolo. Ținând-o doar pe a lor, UDMR-iștii au propus amânarea acestui proiect de hotărâre până la identificarea unei soluții.

Potrivit celor declarate de Iosif Drimuș, din mai 2009 când a fost instituită această taxă s-au creat o serie de interpretări greșite a obligativității achitării acesteia, atât din partea persoanelor fizice cât și din partea reprezentanților legali ai administrațiilor teritoriale. Mai mult decât atât, Drimuș a declarat că prin luarea acestei măsuri, după instituirea taxei speciale de salubrizare în 2009, angajații de la DITL au devenit un fel de încasatori ai firmei de salubrizare. Mai mult decât atât,a cesta a declarat că instituția pe care o conduce doar a încasat banii dar nu a știut pe ce sunt cheltuite acele sume. Potrivit evidențelor prezentate de Drimuș, din 2009, s-au încasat 1,48 milioane lei, însă nu se știe cum au fost cheltuiți acei bani.

În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost votat, desigur cu opoziția consilierilor UDMR-iști și va intra în vigoare începând din 1 ianuarie 2013.

În altă ordine de idei, consilierii locali au votat și pentru desființarea Serviciului pentru Siguranța Traficului ce va fi preluat de Administrația Domeniului Public (ADP) Satu Mare. Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a motivat luarea acestei măsuri din cauza lipsei de eficiență a serviciului.

În referatul de specialitate privind desființarea Serviciului pentru Siguranța Traficului se arată că ”prin această preluare va avea loc o mai bună organizare și repartizare a personalului, în funcţie de necesităţi pentru realizarea obiectului de activitate al ADP Satu Mare. Preluarea personalului din cadrul SSTAP Satu Mare se va face în totalitate, nefiind necesară reducerea de personal, respectându-se legislația din domeniul muncii cu privire la protecția salariaţilor în cazul în care activitatea este preluată de către o altă instituţie.

În urma preluării nu se modifică numărul total de posturi aprobate de către Consiliul Local Satu Mare. Schema de personal unificată se prezintă astfel: 128 de posturi aprobate. Această preluare va duce şi importante economii la fondul de salarizare, salarizarea urmând a se face cu respectarea strictă a cadrului legal aplicabil”.

Principalul efect al preluării obiectului de activitate al SSTAP Satu Mare de către ADP Satu Mare îl va constitui reducerea substanţială a cheltuielilor curente, prin diminuarea costurilor necesare funcţionării, în acest caz fiind vorba doar de o singură instituţie, urmărindu-se creşterea veniturilor, care vor conduce, implicit la eficientizarea activităţii.

Totodată, pe malul Someșului, în Micro 16, va fi amenajată o zonă de agrement în folosul sătmărenilor. Terenul ce urmează să fie amenajat are o suprafaţă de 5,8 hectare. În cadrul acestui proiect se prevede amenajarea unui teren de cros pentru bicicliști, a unui teren de fotbal, de terenuri de badminton, volei, mese de tenis dar și spații pentru picnic.

Valoarea totală a investiției este de 376.000 de lei, fără TVA. Cel mai probabil lucrările vor începe în primăvară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.