20% dintre români suferă de tulburări psihice

Depresia este cea mai frecventă afecţiune mentală, arată statisticile de specialitate. Potrivit psihiatrilor, această boală afectează în egală măsură bărbaţii, femeile, copiii, adolescenţii, adulţii şi bătrânii, indiferent de nivelul de educaţie pe care îl au sau de clasa socială din care fac parte.

În România, datele arată că 20% dintre conaţionali se confruntă cu tulburări psihice, dintre aceştia jumătate sunt depresivi. Un studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală arată că depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în tara.

La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de aceasta boala, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populaţia de pe glob, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Depresia, una dintre cauzele suicidului

Psihiatrii spun că depresia este catalogată drept a treia cauză de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă. Potrivit specialiştilor, această afecţiune împiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine şi ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigenţă. Specifice în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate şi culpabilitate, sunt gândurile iraţionale care amplifică suferinţa şi împing către suicid.

Tot ce este negativ sau mai dificil în viaţa individului este amplificat, în comparaţie cu tot ceea ce este bun, explică experţii. În aceste condiţii, individul nu mai poate gândi pentru el însusi, depresia fiind cea care preia controlul şi „gândeşte” pentru el.

Printre cauzele care determină suicidul mai sunt şi cele de natura genetică. “Genetica psihiatrică a suicidului este un fapt, care a început, încă din anii 80 cu o lucrare a lui Mary Asprey, care demonstra o concentraţie mai scăzuta a unui metabolit în lichidul cefalorahidian a celor morţi prin suicid versus cei care au decedat prin alte cauze şi a continuat prin studii care, în prezent, sunt absolut fantastice, despre cum diferă creierul unui suicidar de creierul unei persoane cu, sa zicem exact aceeaşi boală psihica, dar care a murit de alte cauze”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Specialistul precizează că evenimentele din primii ani de viata ai unui individ reprezintă un alt factor care poate cauza o oarecare înclinaţie spre suicid. Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, în special femeile şi copiii, sau condiţiile socio-economice adverse pot fi o sursă a acestui tip de comportament. „În Romania fiecare a doua femeie suferă de violenţă domestică, fiecare a treia femeie suferă de agresiune sexuală şi fiecare al patrulea copil suferă de una dintre cele două”, a punctat dr. Diaconu.

Cum se tratează depresia

Depresia nu trebuie confundată cu o dispoziţie proastă pasageră, atrag atenţia psihiatrii. Tratamentul pentru depresie consta în terapie psihologică şi antidepresive ori o combinaţie între cele două, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte. Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului şi de gravitatea simptomelor, iar medicul este singurul care stabileşte ce terapie ar trebui să urmeze un pacient.

Anual, ţări din întreaga lume intreprind activităţi şi campanii de prevenţie a suicidului ori a depresiei. În România, s-a înfiinţat recent o platformă online complexă: www.depresiv.ro, ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade.

gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.