Oltchim: Bulă cumpără Apple și Microsoft

Într-un moment de totală prăbușire a tuturor regulilor de piață dar și a lucidității americane se scot la licitație Apple și Microsoft. Bulă, aflat în vizite la rude, se înscrie la licitație și face cea mai nebună ofertă. Nu-l întreabă nimeni cine este, ce știe, ce bani are și ce planuri coace pentru viitorul celor doi coloși americani. A dat la plic prețul cel mai mare și, în șocul generalizat al Statelor Unite, Bulă organizează o conferință de presă. Toată lumea urmărește geniul financiar ridicat din gunoaiele Estului europen.Vin sute și sute de ziariști să afle cine este marele investitor, salvatorul Americii, vizionarul și norocosul, marele jucător al pieții! Totul este în direct și totul tremură ca la un atac de cord generalizat. Plictisit și oarecum epuizat de efortul inetelectual al licitației, cu zîmbetul strîmb, curgînd prin pauzele danturii plină de știrbătăți, Bulă anunță programul și rețeta miraculoasă a succesului său. Le-a dat peste nas tuturor marilor capitaliști americani! Cu banii strînși de la 2-3 milioane de americani va reda poporului din Țara Făgăduinței cele două mari uriașe companii ale planetei.
Cine va visa o asemenea aiureală în zilele următoare va trebui să se ciupească în somn și să se trezească în mare grabă. O poveste și mai grobiană, și mai confuză, și mai umflată de ridicol și bîlbe s-a produs în România. Dan Diaconescu a cumpărat Oltchim. Dan Diaconescu cel care transmitea de la căpătîilul morților, care a făcut din Elodia o telenovelă care a devenit un soi de record al prostiei ( și al prostirii ) omenești în fața micului ecran, Dan Diaconescu care este considerat ca fiind cel care ar fi brevetat șantajul pe televiziune, Dan Diaconescu cel care a făcut profitabilă OTV-ul cu banii de pe lîngă și care a închiriat emisiunile către realizatori (fiecare dintre aceștia fiind obligat la o sumă lunară către patron), Dan Diaconescu cel umflat de serviciile secrete după aceeași rețetă după care au fost umflați Vadim și Gigi Becali, Dan Diaconescu cel care născut un partid dintr-o promisiune mincinoasă făcută cu insistență întîi pentru somnabuli,apoi către ceilalți naivi ai naivilor (25.000 euro pentru fiecare roman la cîștigarea alegerilor!) a privatizat un partid fantomă și a comercializat la snop (legătură) candidaturile. El a făcut din desemnarea candidaților pe județe la acest PPDD o altă afacere și tot el, industriașul iluziilor vulgare vîndute grosier pe micul ecran a cîștigat licitația pentru Oltchim. Nu întîmplător am scris cîndva că după părerea mea ”Chițăie la Chițoiu”. Chițăitul se extinde. Chițăie și la licitația pentru adjudecarea Oltchim, chițăie la Liberali și chițăie și la USL. Cei doi miniștri de la Economie și Transporturi trădează toată naivitatea acestui guvern intrat peste noapte într-o stare de mare amatorism.

După marile afaceri ale lui Dinu Patriciu (gurul care lăsa Romania cu gura căscată pe orice subiect de bussines și acum se pregătește să rămînă în fundul gol), în loc să ne întoarcem din fundul acestei prăpastii de ridicol, ne scufundăm și mai rău. Ne hlizim la o altă întîmplare de circ, una care candidează pentru medalia de Aiureala absolută. Un circar de anvergură modestă lasă guvernul și țara cu gura căscată, îndrugînd verzi și uscate pe televiziuni, deși din chiar declarațiile acestui știrb (în primul rînd în materie de logică și decență) rezultă și pentru babe că omul n-are banii, că nu posedă nici cele 200 de milioane de euro nenesare achitării prețului de la licitație dar și plătirii datoriilor și aproivizionării cu materii prime. Omul n-are habar de operațiune, n-are nici cine știe ce parteneri, n-are nici soluție. El vorbește vise conomice, îndrugă propoziții ilogice despre ajutorul oamenilor, despre ajutorul guvernului, despre oameni de afaceri cu multiple cetățenii care au făcut pareză la deciziile guvernului. Delir de doi lei în văzul nației perplexate.

Ce mai, o aiureală absolută la care toată țara se uită ca la minunea de la Maglavit! Iar telespectatorii cei mai fascinați par a fi politicienii și jurnaliștii, babele surde și cei care așteaptă 25.000 euro de la victoria PPDD și a lui Dan Diaconescu! (Cornel Nistorescu)

cotidianul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.