Arta meşteşugarilor în civilizaţia rurală în zona Codru şi zona Oaş – judeţul Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, a participat sâmbătă, 22 septembrie, la colocviul „Arta meşteşugarilor în civilizaţia rurală în zona Codru şi zona Oaş – judeţul Satu Mare”, care a avut loc la Negreşti-Oaş, cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului.

La manifestarea organizată de Direcţia pentru Cultură Satu Mare, CJ, Muzeul Judeţean (MJ), Muzeul Ţării Oaşului şi Muzeul Oraşului Tăşnad au participat şi primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, specialişti etnografi şi muzeologi.

În luarea de cuvânt, Adrian Ştef, a declarat că va sprijini MJ pentru a realiza o bază de date cu meşteşugarii din judeţ, care vor fi sprijiniţi să participe la cât mai multe târguri de profil din judeţ şi din ţară.

Totodată, preşedintele CJ a anunţat că vor fi alocate fonduri pentru renovarea caselor muzeu din judeţul Satu Mare. „Cine ar fi crezut că Muzeul satului de la Măriuş va mai fi deschis? A fost renovată Cetatea de la Ardud, Castelul de la Carei, vom renova casele memoriale Vasile Lucaciu şi Ady Endre, vrem ca prin conservarea tradiţiilor acestui judeţ să promovăm turismul. Doresc să realizez o monografie pentru a scoate în evidenţă valorile acestui judeţ”, a afirmat Adrian Ştef.

La rândul său, directorul Direcţiei pentru Cultură, George Vulturescu, a declarat că doreşte ca muzeele din judeţ să adune cât mai multe din obiectele realizate în trecut de meşteşugarii satelor. „Trebuie să avem grijă ca aceste meşteşuguri tradiţionale să nu dispară, iar tematica din acest an a Zilei Patrimoniului European vine în sprijinul acestui demers. Este important să ne păstrăm aceste meşteşuguri şi în contextul dezvoltării turismului în judeţ”, a precizat George Vulturescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.