Dumitru Godîncă, așteptat luni la Tribunal

După o serie de amânări cerute atât de către apărare cât și de procurorul DNA, procesul șefului sectorului Satu Mare la SC Transgaz SA, Dumitru Godîncă și al angajatului acestuia, Ioan Paul continuă luni, 24 septembrie. Ședința va avea loc la ora 09.00, în sala 54 a Tribunalului Satu Mare.

Vă reamintim că primul termen în acest dosar (cu numărul 1021/83/2012) a fost pe 5 martie 2012, dată la care nici unul dintre cei doi inculpați nu s-a prezentat în sala de judecată. La cel de-al doilea termen, ce a avut loc pe data de 19 martie, avocatul lui Godîncă, Dan Șuta, a înaintat instanței o cerere prin care a solicitat amânarea ședinței pentru un nou termen motivând că nu a avut timp să studieze dosarul clientului său.

Următoarea solicitare de amânare (a III-a solicitare) a venit, pe data de 2 aprilie, din partea procurorului DNA, Marius Iancu. La următorul termen (al IV-lea în acest caz), 28 mai 2012, apărătorii celor doi inculpați, Dan Șuta (avocatul lui Dumitru Godîncă) și Cristinel Groza (apărătorul lui Ioan Paul) au găsit portița legislativă care să permită o eventuală scăpare a clienților lor de sub urmărirea penală ”pusă la cale” de procurorii DNA. La vremea respectivă Dan Șuta a declarat că ”DNA nu are competența să efectueze urmărirea penală în acest caz deoarece paguba care se presupune că ar fi fost comisă de clientul meu (Dumitru Godîncă) nu depășește suma de 200.000 euro. Mai mult decât atât, fapta imputată trebuie să aibă legătură cu domeniul de activitate al inculpatului. În cazul de față nu este întrunită nici una dintre aceste condiții. Astfel, consider că actul de sesizare este lovit de nulitate”. Părerea lui Șuta a fost împărtășită și de avocatul lui Ioan Paul, Cristinel Groza. Cei doi apărători solicitând restituirea cauzei Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Pentru a se putea pronunța asupra cererii înaintate de cei doi apărători, președintele de ședință a fixat un nou termen, 11 iunie.

Pe 11 iunie, președintele de ședință a decis ca fiind nefondată cererea înaintată de Dan Șuta și Cristinel Groza. La finalul ședinței, Cristinel Groza a solicitat ca până la următorul termen stabilit de către instanță pentru audierea inculpaților, înregistrările efectuate de DNA să ajungă pe suport magnetic și în mâinile apărătorilor pentru a putea fi studiate. Data fixată pentru următoarea ședință a fost de 25 iunie.

Deși era programată audierea inculpaților, la solicitarea lui Dan Șuta, președintele de ședință a recurs la o nouă amânare. În soluția oficială dată de judecător se arată următoarele: ”încuviinţează cererea formulată de către apărătorul inculpatului G.D. (Godîncă Dumitru), privind audierea înregistrărilor convorbirilor telefonice interceptate”.

Vă reamintim că, potrivit documentelor întocmite de procurorii DNA cu privire la cei doi inculpați rezultă următoarele: ”În perioada februarie – martie 2011, inculpaţii Dumitru Godîncă, şef sector Satu Mare la SC Transgaz SA şi Paul Ioan, angajat la sectorul Satu Mare al SC Transgaz SA, au pus în executare hotărârea de a introduce din Ucraina în România, în mod repetat, cantităţi de câte 200 de baxuri cu ţigări prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal. În acest sens, inculpaţii au luat legătura cu doi angajaţi din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare şi le-au oferit suma de peste 10.000 euro pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să le permită introducerea în ţară a baxurilor cu ţigări în modalitatea descrisă mai sus. Pentru că inculpatul Dumitru Godîncă nu a mai ajuns la o înţelegere cu furnizorii ţigărilor din Ucraina, întreg planul infracţional nu a mai fost finalizat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.