PSD şi PNL acceptă cu greu candidaturile UNPR


Reuniunea conducerii USL din Delta Dunării nu a fost lipsită de tensiuni şi de controverse între principalele partide care compun alianţa aflată la guvernare.

Negocierile pentru împărţirea colegiilor parlamentare între PSD şi PNL s-au împotmolit în momentul în care s-a ajuns la repartizarea colegiilor pentru UNPR. Înglobarea uneperiştilor pe listele pentru parlamentare ale USL a fost înghiţită cu greu nu doar de către penelişti, dar şi de pesedişti.

Discuţiile s-au aprins, de pildă, atunci când s-a făcut repartiţia pentru colegiile electorale din judeţul Călăraşi. Acolo, cele două colegii senatoriale au fost împărţite pe principiul parităţii stabilit în protocolul de înfiinţare a USL: un colegiu revine la PNL şi unul la PSD. Numai că, în acest judeţ, PSD e nevoit să cedeze colegiul care îi revenea unui senator UNPR – care, conform protocolului de constituire a Alianţei de Centru Stânga ( PSD şi UNPR), îşi păstrează colegiul. Problema e că, în colegiul respectiv din judeţul Călăraşi, senatorul UNPR Valentin Nedelcu este un transfug din PNL, chestiune care a determinat o reacţie virulentă din partea preşedintelui PNL Călăraşi, Răducu Filipescu, preşedintele CJ Călăraşi. Acesta a spus că el şi organizaţia judeţeană a PNL pe care o conduce nu vor mişca nici măcar un deget pentru campania lui Nedelcu, un om care a părăsit PNL-ul la greu, deşi pe listele acestui partid a intrat în Senat în 2008, şi în momentul în care s-a alăturat UNPR – care era la putere alături de PDL şi Băsescu – le-a făcut foarte multe greutăţi foştilor săi colegi din PNL. Filipescu a cerut să fie scos Nedelcu de pe lista pentru judeţul Călăraşi şi, în locul acestuia, UNPR să numească un alt candidat dintr-un alt judeţ. După aproape o oră de negocieri, s-a decis ca fostul penelist Nedelcu să primească un colegiu în judeţul Teleorman, iar în colegiul din Călăraşi să vină un alt uneperist.

O situaţie asemănătoare a apărut şi când s-au împărţit colegiile electorale din judeţul Iaşi. Traseistul politic Tudor Ciuhodaru, care a intrat în Parlament pe listele PSD, este în prezent deputat UNPR şi – conform protocolului dintre PSD şi UNPR – acesta îşi păstrează colegiul. Numai că primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, cel care este şi preşedintele organizaţiei judeţene PSD Iaşi, s-a opus vehement prezenţei lui Ciuhodaru pe listele USL din judeţul Iaşi. Nichita le-a cerut colegilor săi din PSD să impună UNPR să facă o altă nominalizare pentru colegiul lui Ciuhodaru.

Discuţii aprinse au mai existat şi în privinţa altor colegii electorale ale UNPR. Prezenţa uneperiştilor pe listele USL e tolerată cu greu, deopotrivă şi de pesedişti şi de penelişti, având în vedere faptul că partidul gamelă al generalului Oprea a fost format în urma dezertărilor în masă din PSD şi PNL ale mai multor parlamentari.

Întrebat de ce PNL şi PSD sunt obligate să înghită ”găluşca” amară UNPR, un vicepreşedinte al PNL, ministru în guvernul Ponta, a răspuns oftând: ”Păi, ce naiba să facem altceva?! Trebuie să acceptăm treaba asta cu UNPR, pentru că trebuie să ne ţinem guvernul în picioare. Altfel, moţiune de cenzură scrie pe noi!”.

cotidianul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.