Cetăţenii din Hurez şi Babţa au cerut sprijinul prefectului

La audienţele susţinute de prefectul Eugeniu Avram la sediul Primăriei Supur, astăzi, 6 septembrie, s-au prezentat 16 persoane. La audienţe au participat primarii comunelor Bogdand, Socond şi Supur, precum şi specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului.

Probleme mai deosebite au fost semnalate de delegaţiile credincioşilor din satele Hurez şi Babţa, care s-au adresat prefectului în speranţa sprijinirii eforturilor pentru finalizarea lucrărilor la noile biserici ortodoxe din cele două localităţi. Delegaţia din Hurez a mai ţinut să-i prezinte prefectului situaţia gravă în care se află biserica de lemn din sat, declarată monument istoric, pentru consolidarea lăcaşului de cult au fost alocaţi până acum 10.000 de lei, primiţi de la Consiliul Judeţean în urma demersurilor făcute de vicepreşedintele Mircea Govor, însă valoarea totală a lucrărilor se cifrează la 52.000 de lei.

Sătenii din Hurez au afirmat că există riscul major ca biserica să se prăbuşească dacă nu se continuă lucrările de consolidare a fundaţiei, fiind nevoie şi de repararea urgentă a turlei pentru a împiedica pătrunderea apei din ploile ce vor urma în această toamnă. Prefectul Avram a promis că va interveni pe lângă conducerea Consiliului Judeţean pentru sprijinirea financiară a lucrărilor la bisericile noi din Hurez şi Babţa, în privinţa bisericii de lemn se va lua legătura cu Muzeul Judeţean şi Direcţia de Cultură şi Patrimoniu pentru identificarea rapidă a surselor de finanţare pentru ca acest monument istoric să nu dispară.

În numele mai multor cetăţeni, primarul comunei Supur, Adrian Şteţ, a solicitat sprijinul prefectului pentru clarificarea situaţiei terenurilor preluate cu ocazia construcţiei polderului de la Supur, mai precis suprafeţele pe care s-au ridicat digurile acestei construcţii hidrotehnice, pentru care cetăţenilor li s-au promis despăgubiri baăneşti. Cu toate că polderul a fost finalizat de mai mulţi ani nici până în prezent oamenii nu şi-au primit banii pentru terenurile pierdute. Prefectul a cerut să i se trimită o listă cu persoanele care sunt in această situaţie precum şi un memoriu privind toate datele pentru a face demersuri pe lângă Direcţia Apelor pentru soluţionarea problemei cetăţenilor din Supur.

Ultimul punct al deplasării în teritoriu a prefectului l-a constituit vizitarea plantaţiei de viţă-de-vie realizată în satul Dobra printr-un proiect cu fonduri europene, ultimele 70 de hectare, dintr-un total de 220, fiind recepţionate zilele trecute. Accesând finanţarea europeană pentru refacerea culturii de viţă-de-vie pe terenurile care au fost cândva podgorii, Francisc Kallas a reuşit să readucă în circuitul agricol suprafeţe care acum mulţi ani reprezentau o mândrie pentru agricultura sătmăreană însă au rămas în paragină, oferind totodată un număr de 30 de locuri de muncă permanente şi alte câteva zeci sezoniere. Prefectul s-a declarat impresionat de amploarea proiectului şi susţine că oameni precum Francisc Kallas sunt cei care pot readuce speranţa în relansarea economică a judeţului Satu Mare.

Următoarele audienţe în teritoriu ale prefectului vor avea loc săptămâna viitoare la Valea Vinului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.