Ştiaţi că …?

Liderul Legiunii Arhanghelul Mihail, Corneliu Zelea Codreanu (13 septembrie 1899 – 30 noiembrie 1938) a poposit câteva zile şi la Satu Mare? Acesta a fost prezent cu ocazia procesului a doi preoţi legionari transferaţi de la penitenciarul din Sighet la cel din Satu Mare. Este vorba despre preotul ortodox Ion Dumitrescu-Borşa şi preotul unit Andrei Berinde. Cei doi, împreună cu alţi nouă legionari se făceau vinovaţi de faptul că, la 4 iulie 1930, ar fi incendiat centrul Borşei. În urma prăpădului au fost distruse în total 128 de case evreieşti, patru sinagogi, farmacia şi poşta. Ca urmare, jandarmii au arestat şi închis (pe 20 iulie) în penitenciarul Sighet un grup de 11 legionari, acuzaţi că ar fi provocat incendiul din convingeri rasiste.

La finele lui octombrie, la Sighet au mai rămas închişi doar cei doi preoţi care, în cele din urmă au fost transferaţi la Satu Mare, unde a avut loc un proces politic răsunător, care a durat două săptămâni. La şedinţe au participat zeci de avocaţi de partea ambelor tabere, legionari contra comunitatea evreiască. Însă, medicul evreu al comunei a recunoscut că focul a pornit din neglijenţă de la casa sa, aşa că, în prezenţa ziariştilor români şi străini, legionarii au fost achitaţi, cu excepţia unuia dintre ei, Dănilă, ce a fost amendat cu 5.000 lei, Consiliul de Miniştri emiţând chiar şi un comunicat oficial în acest sens, pentru liniştirea spiritelor.

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la 13 septembrie 1899 la Huşi. Cursurile şcolii primare le-a urmat la Iaşi şi Huşi iar între anii 1912 şi 1916 a fost elevul Liceului militar de la Mănăstirea Dealu. Atras de caracterul anticomunist al Gărzii Conştiinţei Naţionale, aderă la această organizaţie în 1919. A fost admis la Facultatea de Drept din Iaşi, după care a plecat la studii în Berlin şi Jena, unde a fost atras de doctrina hitleristă.

Întors în ţară, în 1923 fondează, împreună cu A. C. Cuza, Liga Apărării Naţionale Creştine (LANC), însă la scurt timp, se desprinde de această organizaţie şi, împreună cu Ioan Moţa, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă şi Radu Mironovici fondează mişcarea Legiunea Arhanghelul Mihail. În 1938 este trimis în judecată pentru ultraj adus unui demnitar aflat în exercitarea funcţiunii. Este vorba despre Nicolae Iorga căruia, după ce acesta a luat poziţie împotriva mişcării legionare, Codreanu i-a răspuns “eşti un necinstit sufleteşte”. În prima fază este condamnat la 6 luni de detenţie dar în luna mai 1938 cazul este rejudecat iar Codreanu este condamnat la 10 ani de muncă silnică. Moare în noaptea de 29 spre 30 septembrie 1938, când este sugrumat împreună cu alţi 13 legionari de către jandarmii care îi transportau la închisoarea de la Jilava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.