Biblioteca Județeană implementează proiectul “Te iubeşte mama!”

În urma unei selecţii riguroase, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, alături de alte trei biblioteci similare din ţară, a fost aleasă pentru implementarea proiectului Te iubeşte mama!, începând din data de 1 septembrie. Tot de la această dată vor implementa programul şi Biblioteca Municipală Carei, bibliotecile orăşeneşti Negreşti Oaş şi Tăşnad, precum şi bibliotecile comunale Tîrşolţ, Turţ şi Crucişor.

Ideea proiectului Te iubeşte mama! a pornit de la o realitate cutremurătoare privind numărul dramatic de copii români, victime ale migraţiei forţei de muncă în străinătate. Deşi acest fenomen are o incidenţă foarte mare în România, nu au existat, până la acest moment, programe naţionale de combatere sau limitare a efectelor migraţiei asupra copiilor şi familiior acestora.

Iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului este d-na Silvia Dumitrache, preşedintele Organizaţiei Femeilor Române din Italia. Iniţiativa domniei sale se bucură de sprijinul Primăriei din Milano/Sectorul Biblioteci, Asociaţiei Românilor din Italia – Milano (A.R.I.), Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Fundaţiei IREX România – Biblionet şi a unei societăţi de telecomunicaţii şi se va desfăşura sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti şi al Consulatului General al României la Milano.

Proiectul „Te iubeşte mama!” îşi propune facilitarea comunicării audio-vizuale gratuite prin Skype, între copiii rămaşi în România şi părinţii plecaţi la muncă în Italia. Spaţiul şi mijloacele tehnice necesare vor fi puse la dispoziţie de către bibliotecile publice din România care au aderat la Programul Naţional Biblionet al Fundaţiei IREX şi bibliotecile din Italia care au aderat deja sau urmează să adere la proiect.

Scopul principal este acela de a preveni şi diminua numărul de ucideri, sinucideri şi drame sociale în rândul copiilor rămaşi în România, aşa numiţii “orfani albi” (orfani bianchi). Deasemenea, proiectul urmăreşte îmbunătăţirea vieţii psiho-emoţionale a copiilor lăsaţi acasă şi a mamelor plecate, cât şi a familiilor lor, în sens larg. În această primă etapă a proiectului, activităţile incluse se vor derula în perioada 1 septembrie 2012 – 1 martie 2013.

Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor vizate de proiect şi pentru a facilita accesul gratuit la comunicarea audio-vizuale a copiilor cu părinţii lor din străinătate, conducerea Bibliotecii Judeţene Satu Mare a decis modificarea programului de funcţionare cu publicul, la punctele de acces de la sediul central, după cum urmează: de luni până vineri, inclusiv, între orele 0900 şi 1700.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.