Screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

Lansarea subprogramului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin la nivelul județului Satu Mare a fost tema conferinței de presă de astăzi, 29 august, organizate în sala de ședințe a Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Acest subprogram face parte integrantă din cadrul Programului Național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ce va fi lansat pe data de 1 septembrie 2012 și se va derula pe o perioadă de 5 ani.

La întâlnirea cu presa au fost prezenți președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU), Adrian Marc, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, dr. Dorina Dragoș-Guran, directorul CJAS, Georgeta Pop, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Satu Mare, dr. Vasile Matiz, șeful Clinicii Private de Obstetrică-Ginecologie ”Gynoprax”, dr. Mircea Muncean, președintele Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Călin Bumbuluț dar și reprezentanți ai diverselor departamente din cadrul instituției gazdă.

Despre importanța acestui program au vorbit rând pe rând medicii și directorii de instituții prezenți subliniind faptul că intenția este de a preîntâmpina boala deoarece ”este mult mai ușor și mai ieftin ca să previ decât să tratezi. Este vorba despre un program gratuit pentru paciente, finanțat de Ministerul sănătății ”, a declarat dr. Dorina Dragoș-Guran. Potrivit celor spuse de Georgeta Pop, pentru buna desfășurare al acestui program județului nostru i-a fost alocată pentru acest an suma de 1.040.000 lei.

Prin implementarea acestui program se urmărește depistarea cancerului de col uterin într-un stadiu cât mai precoce. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie. Programul se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani. Testarea se va efectua prin metoda frotiului cervico-vaginal ”Babeș-Papanicolau”.

Potrivit celor declarate de șefa DSP Satu Mare, la nivelul județului nostru vor exista două rețele integrate în program. Astfel, de rețeaua SJU Satu Mare aparțin 45 de centre de consiliere reprezentate de cabinetele medicilor de familie, șase centre de recoltare ce fac parte din structura de Ambulatoriu ale spitalelor din Negrești-Oaș, Carei și Satu Mare respectiv un laborator privat de analize medicale (MEDISERV), cu un anatomopatolog. De asemenea, în rețeaua aparținând SJU vor fi implicați un număr de 16 ginecologi.

În ceea ce privește rețeaua Clinicii ”Gynoprax”, de acesta aparțin 34 de centre de consiliere, 11 centre de recoltare a probelor și trei laboratoare cu patru anatomopatologi.

Care sunt paşii ce trebuie urmaţi de pacientă pentru realizarea testului? În primul rând aceasta este rugată să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie îi va elibera pacientei un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la unul din centrele mai sus menționate pentru recoltarea materialului biologic. Preparatul microscopic va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screening-ul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi apoi retransmis medicului de familie care îi va comunica pacientei concluziile examinării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.