Testare ”Babeș-Papanicolau” gratuită și pentru sătmărence

Județul Satu Mare este cuprins în cadrul Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Programul inițiat de Ministerul Sănătății (MS) este gratuit și va debuta pe 1 septembrie 2012.

Potrivit MS, programul se va derula pe o perioadă de 5 ani în județele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Sălaj și Timiş. În acest an (2012) vor fi testate peste 200.000 de femei cu vârsta cuprinse între 25 și 64 de ani, iar în decursul celor 5 ani, în program vor fi incluse aproximativ 6 milioane de femei. Testarea se va efectua prin metoda frotiului cervico-vaginal ”Babeș-Papanicolau”.

Prin implementarea acestui program se urmărește depistarea cancerului de col uterin într-un stadiu cât mai precoce. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.

Programul de testare gratuită a femeilor va fi coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti, ”Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ”Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Care sunt paşii ce trebuie urmaţi de pacientă pentru realizarea testului? În primul rând aceasta trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie îi va elibera pacientei un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la unul din centrele mai sus menționate pentru recoltarea materialului biologic. Preparatul microscopic va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi apoi retransmis medicului de familie care îi va comunica pacientei concluziile examinării.

3 Comentarii la "Testare ”Babeș-Papanicolau” gratuită și pentru sătmărence"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.